Премиерът: Увеличихме средствата за спорт за всички деца на България (ВИДЕО)

Премиерът: Увеличихме средствата за спорт за всички деца на България (ВИДЕО)

МС повиши с близо 2 млн.лв субсидията за физическо възпитание в градини, школа и ВУЗ-ве

Правителството увеличи с близо 2 млн. лева средствата за физическо възпитание и спорт за децата от детските градини и училищата, както и за учащите във ВУЗ-те.  Така осигурените за целта средства достигат 5 млн. лева, с които се гарантира достъп до занимания със спорт на всяко дете, ученик, студент или курсант, съобщават от "Дондуков 1".

„За спортни дейности и активности за всички деца на България сме осигурили 5 милиона лева. Децата го заслужават“, заяви премиерът Бойко Борисов в хода на редовното заседание на кабинета.

Спортният министър Красен Кралев докладва на премиера, че увеличението на средствата от близо 2 млн.лева ще засегне над 1 млн. деца и учащи. „Стремежът ни е да насърчим тяхната мотивация за здравословна двигателна активност и занимания със спорт“, изтъкна министърът. Кралев подчерта, че размерът на целевата субсидията не е променян в продължение на 14 г.

Приетото постановление от МС предвижда минималните диференцирани размери на средствата за децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата да бъдат увеличени от 2 лв. на 3 лв. От 3 лв. на 5 лв. се увеличават парите за учениците в държавните, общинските, частните и духовните училища. Същото увеличение ще получат и всички студенти редовна форма на обучение във висшите учебни заведения, както и курсантите от висшите военни училища и Академията на МВР.

Според направените анализи увеличението на средствата засяга общо 215 521 деца в системата на предучилищното образование, 687 819 ученици в държавни, общински, частни или духовни училища, а 156 205 са студентите/курсантите. С повечето средства за спорт ще се осигури активното им участие в спортни прояви – училищни и студентски турнири, състезания, спортни празници и мероприятия. С приетото постановление се очаква да бъде преодолян съществуващият недостиг на финансовите средства за осигуряване на необходимия минимум от спортни уреди и пособия за провеждане на физически активности в образователните институции.

Междувременно с друго решение на МС се одобряват промени в бюджета на спортното ведомство за 2021-ва. Така се осигуряват 25 000 лв. за увеличаване капитала на Специализирана болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина „Проф. д-р Димитър Шойлев" ЕАД - еднолично акционерно дружество със сто процента държавно участие в капитала, което ще се извърши чрез издаване на нови 2 500 поименни акции с номинална стойност 10 лева всяка. Парите ще се ползват за закупуване на автоматичен хематологичен анализатор, с който ще бъде оборудвана Клиничната лаборатория на лечебното заведение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.