Борисов: Реагираме веднага и при бедствията, и при пандемията, за да предотвратяваме рисковете (ВИДЕО)
2

Борисов: Реагираме веднага и при бедствията, и при пандемията, за да предотвратяваме рисковете (ВИДЕО)

  •  5,76 млн. лева за 5 общини за последиците от бедствията и за ремонт на улици
  • Премиерът: България има най-добрите параметри. Защо търсим начин да избухне пак пандемията?
  • Подкрепата за бизнеса е 2 млрд. лв, с помощта за пенсионерите разходите стигат 3 млрд. лв

„Както с бедствията и авариите, щом има проблем, веднага реагираме, за да няма риск, така и с пандемията майсторски предотвратяваме опасностите. Затова и България има най-добрите параметри“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета, на което бяха отпуснати 5,76 млн. лева на общо 5 общини за преодоляване на последици от бедствия и за ремонт на улици - Банско, Благоевград, Сапарева баня, Априлци, както и Добрич, като парите са по предложение на междуведомствената комисия по авариите.

Премиерът сравни настоящата ситуация по отношение на COVID-19 в България със случващото се в други европейски страни и въведените там строги мерки. „И вместо да се радваме, сега ще си търсим начин, по който да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както и в другите държави. Трябва ли да го направим?“, попита реторично министър-председателят. Борисов отбеляза, че разбира затрудненията на ресторантьорския и хотелиерския бизнеси. „Разбираме ги и тях, затова и Министерството на труда и социалната политика, и Министерството на икономиката разработиха толкова мерки за подкрепа за близо 2 млрд. лева“, напомни премиерът. Борисов добави, че заедно с помощта за пенсионерите разходите нарастват на около 3 млрд. лв.

Напомни, че големите ученици се връщат в клас, отделно се отваряли фитнесите и другите дейности. "Рискът е огромен", напомни Борисов и отново изтъкна, че майсторски управляваме кризата. Премиерът поясни, че разбират затрудненията на различните браншове, но трябва да бъдат много внимателни в решенията си. Борисов се позаинтересува и дали има сняг на Банско и има ли туристи.

„Това не е нагласата на целия туристически бранш“, отбеляза от своя страна кметът на Банско Иван Кадев и добави, че голямата част разбират мерките у нас и ги приемат. "Защото е много тънка границата между живота и здравето на хората и бизнесът. И благодарят за мерките, които правителството прилага“, каза още той. Иначе кметът на Банско изрази признателност за отпуснатите на общината средства.

На заседанието на правителството бяха одобрени 4,296 млн. лева лева на общините Банско, Благоевград, Сапарева баня и Априлци за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. А останалите 1,47 милиона лева от общата сума 5,76 млн. лв. МС отпусна за община Добрич за основен ремонт на ул. „Генерал-майор Стефан Попов“ и на още няколко натоварени и интензивно използвани участъци от уличната мрежа в града.

Община Банско получава 1 339 951 лв. за укрепване дъното на река Глазне, минаваща през град Банско, южно от моста на ул. „Найден Геров“. „Глазне е планинска, силна, буйна река, която през годините ни създаваше много проблеми. За нас е важно да укрепим дъното, да я почистим, за да сме спокойни, че когато се съберат двете реки – Бъндеришка и Демянишка, градът ще остане спокоен и сигурен“, заяви кметът Иван Кадев.

Други 1 746 261 лв. се отпускат за Благоевград за укрепване на активни срутища на откосите на Депо за твърди битови отпадъци в с. Бело поле. „Винаги е добре, когато една община се обърне към правителството и то реагира адекватно и бързо, за да помогне за един такъв наистина голям проблем“, отбеляза кметът на Благоевград Румен Томов пред  Борисов. Томов добави, че помощта е изключително ценна и навременна, тъй като само преди две седмици общината е имала проблем със срутище.

Със 728 782 лв., отпуснати по бюджета на Сапарева баня, ще се извърши възстановяване и реконструкция на път, ще се изгради отводнителна система и пътни съоръжения на местния път, свързващ манастир „Покров на Пресвета Богородица“ със с. Ресилово. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев отбеляза значимостта на реконструкцията на пътя, свързващ манастира, който е един от най-посещаваните и в него пристигат поклонници от цяла България.

Сестрите Мария и Пелагия от Светата обител изтъкнаха, че манастирът се намира на северния скат на Рила и по тази причина от планината се стичат много подпочвени води. „Пътят е към една светиня, многократно кметът поставя въпроса. Така се върши нещо важно за региона. А аз Ви благодаря за тази изключителна дейност, която вършите за българския народ, религията е много важна“, обърна се Борисов към сестрите от „Покров на Пресвета Богородица“. 

Общо 481 519 лв. пък отиват за на община Априлци. 255 880 лв. от тях са за почистване на р. Острешка и р. Видима в границите на общината, 142 849 лв. - за укрепване на тротоарните конзоли на моста на р. Острешка на ул. „Топола“ и 82 790 лв. - за изграждане на подпорна стена. „Крайно наложително е да почистим коритата на двете реки, средствата, които правителството отпуска, са абсолютно навременни“, категоричен бе кметът на Априлци Тихомир Кукенски.

Добрич пък получава 1,47 млн. лв., като парите са за основен ремонт на ул. „Генерал-майор Стефан Попов“ и на още няколко натоварени и интензивно използвани участъци в града. Целта на ремонтните е да се отстрани компрометираната пътна настилка, да се подобрят условията за движението на автомобилите, което ще ограничи и предпоставките за пътно-транспортни произшествия.

Борисов отбеляза, че в Добрич е свършена много работа по важните инфраструктурни проекти – основните булеварди са реновирани, водният цикъл също е приключен. „Добрич беше градът с най-голямата загуба на вода. 87% от водата от водопроводите изчиташе, а хората и институциите плащаха за 100-те процента“, изтъкна премиерът.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов благодари на министър-председателя и за одобрените проекти на стойност над 2,6 млн. лв. за строеж на нови корпуси на две съществуващи детски градини в града.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.