Премиерът: Дотук за бизнеса сме дали 1 млрд. лева (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)
7

Посети завод за военни коли и техника

Премиерът: Дотук за бизнеса сме дали 1 млрд. лева (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Борисов: Държим безработицата, важно е хората да работят

  • Ще осигурят на Специалните части допълнително въоръжение

Дотук за бизнеса сме дали 1 млрд. лева. Това коментира премиерът Бойко Борисов. Той отново тръгна на обиколка из страната. Този пък е на посещение в завод край Самоков за техника и автомобили, сред които военни, дори и линейки. Собственикът на компанията се похвали пред Борисов, че изнасят и бронирани машини за Германия. Заедно с Борисов бе и икономическият министър Лъчезар Борисов.

Премиерът припомни различните мерки - 60/40 и 80/20. Похвали, че държат безработицата ниско, хората работят, не се чувстват застрашени. "Важно е да работят хората, да имат гаранция, че няма да ги уволняват. Всеки трябва да пробва да се възползва от мярката 60/40, която вече е станала и 80/20",каза той и добави: "Важно е да работят хората, това им донася и психическо здраве, и пара. Не се чувстват застрашени, има гаранция, че няма да ги уволняват". Собственикът на предприятието пък поясни, че е доволен от мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса, защото така пазят работните места.

Министър-председателят разгледа завода и от вътре. От компанията пък са дали лед осветление на общината, с което тя спестява 300-400 000 лева от ток. На свой ред пък Борисов напомни за програмата за енергийна ефективност , от която ще могат да се възползват както многофамилните жилища, така и бизнеса.

От завода пък му показаха и колите, които в момента произвеждат за немския Бундесвер. Вече произвеждат първите 5, а остават  още 5. Собственикът пък похвали икономическият министър, който от 18 години работел във ведомството бил  с опит. Борисов пък изтъкна: "Доживяхме да правим коли за Бундесвера".

"В Египет с такава кола ме посрещнаха. И в Саудитска Арабия са такива", каза Борисов като видя един от автомобилите. Сред другите страни, за които изнасят продукция от компанията е и Египет, Саудитска Арабия, както и дори за китайската армия. Последният им успех бил бронираните автомобили.

Борисов пък напомни, че пандемията е довела до много щети за икономиката, бюджетите и БВП на много страни по света и даде пример със САЩ и Великобритания. "Тая пандемия ни се струва от години. А а е само от март. Просто ни съсипа. САЩ ги съсипа. В Европа - пълен локдаун. Хем не дава никакъв резултат от заболяването, хем - огромни щети", каза министър-председателят. Препоръча на завода да направят среща със сдружението на общините, където да презентират част от продукцията си и отново напомни за нуждата от енергийно ефективни предприятия. Борисов поясни, че само един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй" работи за покриването на загубите по мрежата.

Малко по-късно написа във Фейсбук, че социално-икономическите ни мерки работят и във фирмата "Самел-90" в Самоков това се виждало. Там благодарение на 60/40 работата си запазили близо 1/4 от всичките 400 служители - точно 80 работни места.  "Важно е хората да не спират да работят. Така не само икономиката ще върви, но и ще запазим психиката на хората. Ако имат работа и препитание, българите ще са спокойни и ще минем по-леко през пандемията", написа премиерът.

Във втори пост пък добавя,че освен в развитието на технологични и производствени възможности, от фирмата "Самел-90" са насочили усилията си и в изграждането на балнео, спортно – възстановителен комплекс с медицински и конферентен център, жилищен комплекс, хотел и парк. Общата стойност на проекта бил 70,1 млн лв, а предвиденият срок за завършване е 3 г. "Сигурен съм, че с реализирането на проекта ще се допринесе сериозно за цялостното развитие на региона", убеден е Борисов. В трети пост пък изтъква, че от началото на пандемията фирмата "Самел-90"  е получила близо 390 млн. лв. по мярката 60/40.  Компанията е най-голямата в страната в областта на електронната отбранителна индустрия и изнасят продукция за 35 държави.

В друг пост пък изтъква, че правителството ще осигури на нашите Специални части допълнително въоръжение, техника и оборудване, които ще допринесат за успешното изпълнение на техните задачи. "Даваме и възможност за участие на предприятия от българската отбранителна промишленост в производството, обслужването и ремонта на придобитото въоръжение и техника. Едно от тези предприятия е "Самел-90" в Самоков, което изнася продукция в Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, както и дори за китайската армия", казва Борисов.

На връщане към София, заедно със зам.- регионалния министър Николай Нанков и икономическия Лъчезар Борисов спряха да видят как се ремонта на пътя към Самоков. - 33 км, с европейско и национално финансиране - 26 млн. лева. Поясни, че до март месец отсечката трябва да е рехабилитирана до Ихтиман. Това бил прекият пък, за да не влизат през София, а колите директно да излизат на магистрала "Тракия". Заръча на министритите, че след този път трябва да се започне този за Ихтиман, а след ски сезона и Панчаревския път.

След това написа отново във Фейсбук, че с ремонта на 33-километровия път между Самоков и Дупница продължаваме да изпълняваме нашия ангажимент за изграждането на коридор №8 на българска територия. По думите му ремонта на отсечката значително ще улесни достъпът до курортните селища Боровец и Паничище, както и до различните културно-исторически обекти в района. Напомня, че участъкът от Дупница до границата със Софийска област е основно ремонтиран, има нова асфалтобетонова настилка и възстановено отводняване, нови мантинели, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Общата стойност е близо 28 млн. лв., от които 19 млн. лв. са европейско, а 9 млн. лв. са национално финансиране.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.