Премиерът от Брюксел: Всяко затваряне на икономиките ще е фатално (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
3

Премиерът от Брюксел: Всяко затваряне на икономиките ще е фатално (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Придобиването на ваксина срещу COVID-19 в ЕС трябва да е справедливо и прозрачно, категоричен бе Борисов

В ЕС трябва да си помагаме здравните системи да удържат, защото всяко затваряне на иконимките ще е фатално. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред началотна двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

"Приветствам, че ЕК работим усилено за единен медицински протокол. Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави членки да бъде справедливо и прозрачно за всички", каза Борисов.

Министър-председателят постави и въпроса за Зелена сделка. "Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от енергията се произвежда от въглища", заяви Борисов.

Премиерът изтъкна, че разчетите на страната ни са за постигане на до 40% таван намаляване на емисиите до 2030 г. „Това беше предела на нашите сили да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент социалдемократи, десни извън ГЕРБ, либералите от ДПС, от БСП са гласували за 60% таван“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. В този контекст той разговарял с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен българските експерти, които работят по темата, максимално бързо да изпратят писмо с всички проблеми, които ще има страната ни, ако мине в такъв режим на скорошно затваряне на мощности.

"Многократно съм говорил, че искам консолидация, разговор за бъдещето след 5, 10, 15 години на мините, на топлоелектрическите централи", подчерта Борисов. Той добави, че досега обаче е получавал само популистки отговори как централите не трябва да се затварят, докато в Европейския парламент опонентите му гласуват различно.

Министър-председателят обърна внимание и на преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство, които ще бъдат обсъдени на заседанието. "Брекзит, който както винаги съм казвал, върви много трудно вече няколко години. Надявам се да се намери компромисно решение, запазвайки се единството на ЕС", категоричен бе премиерът Борисов. Той подчерта, че остава малко време, в което трябва да се постигне споразумение за оттеглянето на Великобритания. „Всичко, което се разберем, трябва да мине и през ратификация на национални парламенти, а това вече, особено по Коледа и Нова година, в този пик на коронавируса – ще става все по-трудно“, добави Борисов.

Преди Европейския съвет той се срещна с лидерите на ЕНП.

Борисов разговаря и с генералния секретар на партията Антонио Лопес.

По-късно премиерът разговаря и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по темата за Брекзит. "ЕС трябва да запази своето единство при преговорите за бъдещите си отношения с Обединеното кралство. В интерес и на двете страни е да постигнем споразумение преди края на преходния период, приключващ на 31 декември 2020 г. Същевременно трябва да се работи за сценарий на изход без сделка. Рискът от такова развитие изисква и повишаване на подготвеността на национално ниво, както и на информираността на гражданите и бизнеса за последиците", каза Борисов.

След това Борисов обсъди темата за климата и с премиера на Унгария Виктор Орбан. "Важен е дебатът, който ще проведем с колегите от Европейския съвет в контекста на представеното от ЕК предложение на План за климата до 2030 г., чиято амбиция е за намаляване на емисиите в ЕС до 2030 г. е повишена от 40 % на 55 % спрямо нивата от 1990 г. Преди да вземем решение трябва имаме яснота как това ще се отрази на всяка държава и как можем да го постигнем, особено в условията на пандемия, когато допълнително финансово са натоварени държавите и бизнеса. Трябва да имаме отговорите на много въпроси, за да можем да вземем най-правилното решение, което да осигури по-доброто бъдеще на всички европейци", каза той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.