Осигуряват 50 млн. лева за увеличение на заплатите на преподавателите във ВУЗ-те (ВИДЕО)

С бюджета за 2021 година:

Осигуряват 50 млн. лева за увеличение на заплатите на преподавателите във ВУЗ-те (ВИДЕО)

  • Обмислят фонд за наука и иновации с пари от европограмите
  • Борисов: COVID-19 нанесе страховити поразии, ще дойде време и ще ни оценят

„Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите“. Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която са участвали също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщиха от МС.

От кабинета напомнят, че образованието е основен приоритет на правителството, което се потвърждава и от осигуреното увеличение на средствата за възнагражденията на преподавателите във висшите училища. В хода на разговора било отбелязано, че през последните две години правителството е повишило значително заплатите на учителите и осъществява важни за сектора реформи.

Увеличението, което бе обсъдено на срещата при премиера, е във връзка с изменението на Закона за висше образование от февруари, съгласно което Министерският съвет ще определя минималната заплата за академичната длъжност „асистент“. Това ще се отрази на възнагражденията и за останалите академични длъжности. Законопроектът беше внесен в НС в началото на 2019 г. и е част от дългосрочния ангажимент на правителството към образованието.

Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определил увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. „Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, изтъкнал той. Герджиков  дал висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновава необходимостта тя да бъде подкрепена финансово. „Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон“, заявил на свой ред образователният министър Красимир Вълчев и добави, че целта на реформата била максимално да се увеличи минималната заплата.

Борисов пък бил категоричен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето образование. „Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос“, подчертал Борисов важната роля на академичния състав в системата.

Премиерът добавил, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.

"Сега с Дончев обмисляме един фонд за наука, иновации и по европейските програми около половин милиард за новия период", допълни Борисов.

"Като ги гледам държавите как отново се връщат на старите нива - Франция, Испания, Австрия, Великобритания. COVID-19 нанесе страховити поразии за финансите и икономиките", каза още премиерът. Допълни, че в България "майсторски" сме управлявали пандемията, те не се усеща, а у нас работят учебни заведения, барове, строителство заводи. Припомни, че са намалили ДДС за редица сектори, а с меките мерки туризмът работи. Над 600 млн.лева пък поемали мерките 60/40 и 80/20. Той даде за пример безработицата в САЩ, Великобритания и Европа, а у нас благодарение на тези мерки тя била едва 7 %. "Ще дойде време в историята, когато ще се оцени това, което правим", завърши Борисов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.