Премиерът Борисов: Реализирането на нови ядрени мощности ще има стратегическо значение (ВИДЕО)

Премиерът Борисов: Реализирането на нови ядрени мощности ще има стратегическо значение (ВИДЕО)

Дадохме старт на процедура за търсене на възможност за изграждане на нова ядрена мощност на площадка Nо 2 в АЕЦ „Козлодуй“. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук след заседанието на МС, а повод е решението на МС да се даде мандат на БЕХ да проучи възможността за изграждането на 7-ми блок на атомната централа и да проведе преговори с американски компании.

Борисов изтъква, че още през февруари тази година има издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда. "Продължаваме експлоатацията на наличните мощности у нас, а реализирането на нови ядрени мощности ще има стратегическо значение за запазване на енергийната сигурност на страната", казва премиерът. 

И добавя: "Редуцираме емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка".

Във видеото към поста Борисов изтъква: „Както в доставките на газа, така и при производството на енергия, с диверсифицирано ядрено гориво и мощности, да вървим в тази посока“.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък изтъква, че темата е важна, имайки предвид политиката на ЕС за декарбонизаията на икономиката и целите за нулеви емисии до 2050 г.  Тя припомня и едно от предишните заседания на Европейския съвет, където Борисов е успял да защити тезата, че всяка страна трябва сама да определя енергийния си микс. Петкова напомня, че решението за АЕЦ "Козлодуй" е в унисон с политиката ни в областта на енергетиката, свързана с диверсификацията на енергийните ресурси. И изтъква, че БЕХ има срок до януари 2021 година да представи доклад.

"Много самотни останахме България, Полша, Чехия донякъде, в защитата на добива на електроенергия от въглища. Много държави, включително и съседите в Гърция, се отказаха. Много ще ни е трудно да защитаваме тези позиция. Ще го правим разбира се, за да се даде максимална възможност да се използват тези природни богатства, които имаме, а от друга страна - да подготвим нови енергийни мощности, които след 10-15 години да влязат в сила", завършва на свой ред Борисов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.