Премиерът Борисов: На 14-ти може да отворим детските градини (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)
5

Премиерът Борисов: На 14-ти може да отворим детските градини (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

  • Дотук над 1,1 млрд. лева са влезли в мерките срещу COVID-19
  • Борисов: На 21-ви отваряме всичко, това е най-добрата антикризисна мярка

Премиерът Бойко Борисов отново тръгна на инспекция, този път в завод за хранителни продукти и хлебни изделия в Цалапица. Заедно с него бе и социалният министър Деница Сачева, чието ведомство разработва именно мярката 60/40 в помощ за бизнеса по време на пандемията.

На Борисов бе показано как се замества хлябът, как се пече и пакетирането. Сред асортимента на завода е и арабският хляб, както и арабски питки. Премиерът пък по традиция попита служителите дали им плащат добри заплати. От завода поясниха, че ползват част от мерките в подкрепа на бизнеса и ги подкрепят. Имат дистрибутори из цялата страна. Собственикът на хлебозавода благодари на Борисов и Сачева за мерките, в момента във фирмата има 620 служители, като поясни, че имат производство и в Съединение

"Действаме по мерките. Казваш милиони влизат. От март до дотук над 1,1 млрд. лева са влезли в мерките като подкрепа за бизнеса", каза още премиерът, като уточни, че са предимно за малките и за средните предприятия. Най-добрата мярка , която е разпоредил - на 21 декември да се отвори всичко поетапно, за да може дотогава медиците да лекуват. 

По думите му всеки ден има по 2000-3000 оздравели българи. "За да може всички тези хора да се връщат в производствата", каза Борисов. Премиерът поясни, че държавата също дава пенсии и заплати и няма как държавата да плаща, а компаниите да не работят. "Няма икономическа логика, при която може без да се събира данъка, без да се произвежда, държавата да плаща заплатите. Тя няма свои приходи", каза Борисов.

И  добави: "Накрая решението - или заедно или фалит. Ние не искаме да задължим бъдещите поколения. Броят на оздравелите вече е много. Най-добрата кризисна мярка е отварянето. Няма как да не се работи, а някой да плаща 80/0. Кой ще издържи така. Много е популистко. На 14-ти, ако цифрите са такива, ще отворим детските градини и яслите, но това е под условие. На 21-ви пускаме и другото".

Според него българите трябва да свикнат с мисълта, че излизаме от пандемията, като добави, че скоро ще има ваксини. Поясни, че докато върви пандемията трябва да имаме пари, за да има за мерките. По думите му докторите се научили да лекуват новото заболяване. Предупреди, че финансовата криза ще е толкова голяма, ако се продължава така. Затова изтъкна, че всички трябва да спазват мерките, защото дълго време ще е необходимо да се справим заедно с последиците от кризата.

Собственикът на фирмата на свой ред заяви, че ако не са били тези мерки, е трябвало да затвори завода. Борисов заяви, че сега докато върви пандемията трябва да се подпомага бизнеса, а след това да се работи на пълни обороти.

Сачева пък отбеляза, че по най-новата мярка за изплащане на 80% от минималната заплатата вече са подадени 1500 заявления, които се отнасят за 6000 работници, заети във временно затворени заради новия вирус икономически дейности. 

Премиерът научи от собственикът, че е от Сирия, но дълги години живее у нас. В тази връзка премиерът изтъкна, че България е единствената държава, която не е дала муниции за войната в Сирия и това било нашата политика - на разбирателство и толерантност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.