Премиерът Борисов: Заделени са още 40 млн. лв за църкви и манастири, 199 се ремонтират (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
5

Премиерът Борисов: Заделени са още 40 млн. лв за църкви и манастири, 199 се ремонтират (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Земеделски производители могат да разчитат на държавата и в битката със сушата, изпълняваме ангажиментите които поехме към браншовите организации

„Още 40 млн. лв. сме заделили по тази програма, която сме развили, за църкви и манастири. Общо в момента са около 199 църкви и манастири, които се ремонтират“. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция във ферма в Пловдивско. С него са министърът на земеделието и храните Десислава Танева и финансовия министър Кирил Ананиев. 

По думите му още 133 били кандидатствали. „За Кръстова гора сме подготвили средства за пансиона, който строят за болните вярващи хора, които идват там. В новия бюджет сме предвидили да го включим, за да продължат и да направят цялото крило“, посочи Борисов.

Борисов изтъкна, че близо 30 000 фермери вече са получили средства по извънредната мярка за компенсиране на щетите в следствие на пандемията от коронавирус.  „70 милиона лева са изплатени на хората по програмата. България е държавата членка на ЕС, която инициира промени в регламента, които дадоха възможност за стартирането на тази извънредна мярка за компенсиране на загубите от COVID-19”, добавя министър-председателят.  

Той припомни, че за целта били заделени 106 милиона лева по три направления, с които подпомагат българските земеделци и преработвателите на земеделска продукция. От своя страна Танева добави, че от идния петък започвали плащания по кампания 2020. По думите й средствата по сектор земеделие общо за тази години били 400 млн. лв повече от предната. По думите на Борисов пък до края на годината сектор "Земеделие" ще получи над 1,7 млрд. лева под формата на европейско и национално подпомагане. "За първи път отделяме и 1,5 млн. лева за уговяване на телета", заяви той.

 „504 млн. лв. са парите в тези условия на COVID-19. Никога досега не сме го правили. Това бяха времена на финансова дисциплина - трябваше да влезем в еврозоната и банковия съюз. Като видях на Съвета на Европейския съюз в какви панически действия изпадат държавите и като гледам БВП на САЩ как е минус 15%, ние влагаме всичко, което може по оперативните програми, за да може много бързо тези пари да стигнат до семействата“, посочи премиерът.

"Събирате всички специалисти и правите най-облекчен режим за всички производители. Тази суша, която мъчи света, трябва да се справим с нея", заръча Борисов на Танева.

„Всеки човек трябва да усети, че държавата в тази пандемия не говори само за маски и дистанция. Заедно трябва да преодолеем това гадно чудо. Трябва да мислим за всеки един човек и за малките населени места“, допълни той.

"Трябва да се направи всичко възможно за облекчен режим за водни кладенци, за да могат хората да си избият сонда, да си напояват и да си гледат и животните.", каза още той. Борисов се обърна към министър Танева и й заръча в петък с Емил Димитров да съберат всички експерти и специалисти в областта на околната среда и да направят всичко възможно за най-облекчен режим.

„Остана от срещата с браншовите организации темата за ограничаването на режима за ползване и изграждането на кладенци. В четвъртък имаме експертна среща. Трябва да финализираме и този ангажимент“, каза по темата Танева.

По думите ѝ тази година 7 области в Източна България имат спад в добива на пшеница с над 30% заради кризата и безводието. „Всички остатъци от различните мерки за подкрепа ще ги предоставим, за да подкрепим районите, където има проблем с добива“, допълни тя.

По- късно премиерът Борисов написа във Фейсбук, че земеделските производители могат да разчитат на държавата и в битката със сушата. Това бил проблем, с който се сблъсква цяла Европа. "Експертите усилено работят по въпроса за облекчаването на режима на ползване и изграждане на собствени водоизточници като кладенци и сондажи. Целта е с промени в Закона за водите да стимулираме земеделските производители да използват техни водоизточници за напояване, освен съществуващите в момента", написа Борисов. 

"Когато се срещам с хората, се уверявам, че мерките на правителството са им от полза", изтъкна той и добави, че днес е посетил  ферма в Пловдивско с 15 000 декара обработваема площ, където се отглеждали 400 крави. "Изпълняваме всички ангажименти, които поехме към браншовите организации", заключи премиерът. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.