Премиерът Борисов от Пазарджик: Докато другите бърборят, ние изграждаме (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)
10

Премиерът Борисов от Пазарджик: Докато другите бърборят, ние изграждаме (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

  • МЗ с нова програма: Тройни заплати и общинско жилище за медици в регионите с недостиг
  • До края на годината пускат поръчката за Западния околовръстен път на Пазарджик
  • Изнасят обучението на медицински сестри и лаборанти в града, ремонтират общежитието

Докато другите бърборят, ние само в рамките на няколко години изграждаме . Това коментира премиерът Бойко Борисов, който отново бе на обиколка из страната. Този път в Пазарджик, където са изградили ново депо за боклук в града, чиято стойност е за над 19 млн. лева. Заедно с него бе здравният министър Костадин Ангелов, както и на екологията - Емил Димитров - Ревизоро, а гид в обиколката им бе кмета Тодор Попов.

Кметът Попов поясни, че старото депо вече е рекултивирано с 4 млн. лева., а неговият капацитет е бил изтекъл още далечната 1986 г.  Поясни, че това са били тежки проекти и благодари на властта.

"То затова не е правено, защото струва 31 млн. лева", обясни Борисов. "Да хвърляш по ливадите е безплатно. Затова не е правено. След това ходят, запалят по ливадите. А след това Ангелов вика първи сме по смъртност", каза премиерът, който отбеляза, че на мястото на депото преди е било една поляна, пълна с боклуци. 

Емил Димитров поясни, че депото ще обслужва 7 общин,а благодарение на новата инсталация количеството депонирани отпадъци ще се намали със 70 000 тона годишно.  . Борисов разгледа депото и инсталацията за сепариране., чиято цел е да се намали обемът, който след това да отиде в клетката за депониране. Част от вторичният отпадък пък го продават на други фирми, които го ползват за своята продукция. Премиерът изтъкна, че подобни депа се строят в Ямбол и Шумен.

Кметът на Пазарджик пък поясни, че ще разширят и обемът на пречиствателната им станция и така ще дадат възможност и на други населени места да се присъединят. Заяви, че до края на годината ще бъде обявена поръчката на Западания околовръстен път, до средата на февруари вече избран изпълнител, а на 1 март да започне строежа, който за 2-3 години ще бъде довършен поетапно. Целта е да бъде изкаран от града целия трафик, който идвал от Велинград и Пещера. Инвестицията била за над 80 млн. лева. Наред с това ще ремонтирали още две пътни отсечки в общината, които водят до Батак и Велинград (Батак - Пазарджик и Пазарджик - Звъничево. - б.р.). Той благодари на Борисов за новата спортна залата и за ремонта на старата. Първата вече се изграждала, а втората- чакали финансиране. Така до края на 2021 щели да имат две зали.

"Докато другите бърборят, ние само в рамките на няколко години изграждаме - депа, пречиствателни станции, Това води до подобряване на здравето на хората, по-ниски прахови частици, по-малко мръсен въздух. Стотици милиони. Тези, които много обичат да бърборят, да се върнат назад и да видят какво те са направили за 50 години и да са сравнят какво ние само за няколко години", каза Борисов. Той уточни, че депото ще доведе до пречистване на въздуха и това моментално ще рефлектира върху здравето на хората.  

Кметът е уверен, че ще идват нови инвестиции, включително и от Швейцария. Ревизоро пък поясни, че недалеч се намира ВЕЦ "Алеко", рехабилитирали мрежата и канала, който ще се захранва от р. Марица до Звъничево , както и от р. Тополница до село Юнаците. Така всички земеделски производители на 100% в Пазарджишко ще бъдат захранени с вода, включително и този канала "Алеко" при 75% тази година заради сушата.. А това станало възможно благодарение на заповедите на премиера Борисов.

Министърът обяви също, че ще се осигури водоснабдяване на земеделците от системата Попово, като ще се изградят два сондажа, които да осигуряват питейно-битовото водоснабдяване на град Антоново, а язовир "Ястребино", който има обем от 62 млн. куб. м.  ще остане само за земеделците.

След депото, кметът ги заведе в стария учителски институт, който държавата вече върнала на общината. Сега идеята им била в общежитието да се извършва изнесено обучение на медицински сестри и лаборанти, които да се обучават там от следващата година. Това на свой ред ще става от експерти от Пловдивския медицински университет. Така по думите на кмета щели да отговорят на нуждите на здравната система.

Борисов поясни, че вече работят по темата, а Ангелов - че им два варианта.  Когато се реновирало общежитието, там можело да се настанят 100 медицински сестри. То можело да се се раздели на две части - едната за сестри, които работят в болницата, след като са завършили и там им се осигурявам място за живеене, а втората възможност - сестрите последен курс във ВУЗ-те да си карат стажа там.

Сметката за ремонта на това общежитие щяло да е около 1 млн. лева, а премиерът даде да се разбере, че ще осигурят парите за обновяването. Премиерът изиска бързо реализиране на проекта предвид необходимостта от медицински кадри в страната особено във времето на пандемията от COVID-19. МС отделили и пари - 1 млн. лева за ангиограф за Пазарджишката болница за онези пациенти, при които се налагат  спешни кардиологични интервенции. До края на седмицата парите ще са по сметките на лечебното заведение. 

Наред с това Ангелов поясни, че МЗ разработвало голяма програма, която касае за осигуряване на лекари и сестри, там където липсват. Затова работят със сдружението на общините и в момента събират наличието на общински жилища, където да бъдат предоставени на лекари и сестри. Съответно директорите на болници по места ще имат ангажимент да ги назначат, а от властта да субсидират общините с допълнителни средства. Общината пък ще дава допълнително стимул към заплатата им, а държавата на свой ред също. така по думите на Ангелов ще се получат тройни заплати на лекарите и сестрите, които отидат да работят там.

Малко по-късно Борисов написа във Фейсбук, че така ще постигнат тристълбово финансиране на медицинските екипи за работа в непривлекателни региони.

"Така гарантираме здравеопазването във всяка точка на страната и бъдещето на всяко едно лечебно заведение", каза Ангелов.  Той напомни, че по-рано през годината правителството е решило всеки ВУЗ, който открие места за сестри - да получава допълнителни средства, а студентите - двойни стипендии.

Премиерът отбеляза, че правителството отпуска финансиране не само на големите лечебни заведения, а на нуждаещите се болници в страната, независимо къде се намират. Борисов поясни, че имало траен спад на болните и благодари на медиците, че именно на тях се дължи това, че броя на излекуваните е по-голям от заболелите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.