0

Е вакуираните възрастни хора от изгорелия дом във варненското село Рояк, община Дългопол, са преместени и настанени в Девня. Това съобщи управителят на старческия дом Милена Мазурик.

Евакуираните възрастни хора от изгорелия дом във варненското село Рояк, община Дългопол, са преместени и настанени в Девня. Това съобщи управителят на старческия дом Милена Мазурик.

Досега хората бяха настанени в хотел в село Аспарухово. От 11 януари 37 души са преместени в дом в Девня, трима са били взети от близките им, а още един е подписал декларация, че не иска да се мести. Милена Мазурик, обясни пред Радио Варна, че една от причините за промяната е ремонтът, който ще отнеме повече време от очакваното. Целият трети етаж ще бъде съборен, защото не съответства на одобрените проекти, което ще оскъпи многократно ремонта.

Друга причина са огромните сметки, които са започнали да се трупат, като само за 20 дни са платени 5 000 лева за ток. Майката на Хрисимира Милкова е била сред обитателите на дома. Казва, че ѝ е съобщено в първите дни на Новата година за преместването, като първоначалният срок е бил до края на януари. Предложени са ѝ три варианта за нов дом, но нейна проверка обаче показала, че домът в Девня няма издаден лиценз от Агенцията за качество на социалните услуги.

Междувременно Милкова е пуснала и жалба до редица институции за проверка на процедурата по преместването на възрастните хора. Милена Мазурик заяви, че по нейна информация домът в Девня има няколко лиценза за различни целеви групи, а управителят я е уверил, че хората ще бъдат настанени, според техния профил. Всички служители на дома в Рояк ще бъдат освободени, като някои от тях може да започнат работа в девненския дом, каза още Мазурик.

Засега събраните парични дарения за възстановяването на дома са около 30 хиляди лева.