0

М илиони хора по света се прекланят пред българските герои. Просветители, книжовници, революционери - будителите ни се почитат от малките родни села до великите столици на Япония, Индия, Франция и редица други държави. Рекордьор по брой паметници е Апостола на свободата Васил Левски. Само на територията на България има над 140 негови статуи, бюстове и барелефи. Други 25 са разпръснати по света.

Милиони хора по света се прекланят пред българските герои. Просветители, книжовници, революционери - будителите ни се почитат от малките родни села до великите столици на Япония, Индия, Франция и редица други държави. Рекордьор по брой паметници е Апостола на свободата Васил Левски. Само на територията на България има над 140 негови статуи, бюстове и барелефи. Други 25 са разпръснати по света.

Можем да преклоним пред Апостола от Чирпан и Първомай, през Солун и Брюксел, до Торонто и Токио. Паметници на Левски има още в Куба, Кипър, САЩ и редица други страни. Те се намират в посолства, храмове, паркове и училища. Същото важи и за друг национален герой - Христо Ботев, който е почетен с над 120 статуи у нас и по света. Първият негов паметник извън пределите на родината се появява в Украйна. Днес обаче можем да поднесем цветя на Ботев в Австрия, Аржентина и дори в Китай.

Повечето паметници на народните ни будители по света са по инициатива на наши сънародници. Те имат свои общности и често събират средства за български църкви и училища в други държави. Така националните ни герои обикалят целия свят. Над 10 школа в Индия носят името на Георги Сава Раковски. В двора на едно от тях, намиращо се в столицата Делхи, е издигнат и бюст паметник на възрожденеца, който знаел 9 езика и превеждал от санскрит. Раковски обаче далеч не е единственият „кръстник“ на училища по света. В Германия например има две български школа, носещи името на Паисий Хилендарски. Те се намират в Мюнхен и Дормунд. Две са и църквите, носещи името на светите братя Кирил и Методий. Едната е в Хамбург, а другата в Щутгарт. В Ирландия пък има две училища с името Райна Княгиня.