Преките инвестиции наполовина по-малко за година

Преките инвестиции наполовина по-малко за година

Преките инвестиции в страната към края на април 2020 г. се равняват на 154.7 млн. евро. Те са със 157.2 млн. евро по-малко, като намаляват наполовина или с 50.4% спрямо януари-април 2019 г. Това показват предварителните данни на Българска народна банка (БНБ).

Само за четвъртият месец показателят се равнява на 23.9 млн. евро спрямо 163.2 млн. евро година по-рано.
Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български дружества, както и постъпления по сделки с имоти) е отрицателен и възлиза на 24.6 млн. евро за периода януари–април. Нетните инвестиции на фирми и граждани от чужбина в имоти също са отрицателни - 0.2 млн. евро. През 2019 г. показателят се равнява на 2.3 млн. евро.

Реинвестираната печалба в компании с чуждестранно участие е 214.7 млн. евро. Налице е незначителен ръст от 1.2 млн. лв., като за същия период на 2019 г. реинвестиратана печалбае 213.5 млн. евро.

Промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чужди инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити е 35.4 млн. евро, при 633.7 млн. евро за периода януари–април 2019 г. Най-големите нетни потоци от преки чужди инвестиции в страната за периода януари–април са от Германия (63.6 млн. евро) и Русия (55.9 млн. евро).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.