Прея пред

Прея пред "Монитор": Вълната нова музика навлезе в постпандемичен период по света и у нас

  • Energy e ретроспекция към миналото ми Аз
  • Обичам да анализирам себе си и приключенията си
  • Самопродуцирането значи контрол над себе си и собственото изкуство

- Прея, последно разговаряхме при излизането на парчето On the line от албума, а ето, че сега е пуснато и цялото ти второ EP, което представи с много енергия в „Бар Петък“. Защо обаче Energy и защо избра тази песен за заглавна?

- Най-после! Мисля, че Energy като заглавие, а и самата песен, нейната енергия обобщават до голяма степен лайтмотива на албума и това, което ме е водило през цялото време, защото песните, макар и да имат донякъде разнообразни теми, имат и една много обща свързваща ги нишка.

- Самата ти вече сподели, че докато си пишела песните от Energy, си си мислела за детството и за тийнейджърството си, с него си се върнала назад не само музикално, залагайки на 90-арско звучене, а и назад в спомените си към по-младата Прея.

- Да, правих си ретроспекция към миналото ми Аз през първата карантина – в Energy са заложени темите за метаморфозата и желанието за постоянно развитие. Но така се случи – не беше нарочно, а стана естествено. Обичам да анализирам себе си и приключенията си.

- Успя ли в крайна сметка да откриеш отговорите на въпросите, които си беше поставила в този албум?

- Ами, мисля, че да. Това е много хубав въпрос, над който сега за първи път се замислям. Мисля, че поне със сигурност поне по отношение на тези цели, които си бях поставила, когато започнах да правя албума. Защото той се роди по-скоро в началото на 2020-а и чак сега успях да му вдъхна живот цялостно. Така че мисля, че съм се променила и развила оттогава до някаква степен, но тогавашните ми цели са покрити и това е чудесно, това носи удовлетворение. Не е случайно, че промоцията на албума съвпадна с рождения ми ден.

- Няма как да не те попитам и за софийско-морската дружба между теб и Вирго, от която се роди и песента „Проблем“. Как се запознахте и как се стигна до издаването на това парче?

- Мисля, че сме се запознавали някога някъде на едно от многото места, на които и двамата сме били участници. И веднъж си казахме здрасти и бързо установихме, че се харесваме като изпълнители, има добри чувства между нас и през това време сме си слушали музика. И в случая връзката беше Иван Тишев, който е продуцент на парчето. Той направи музиката и ми писа по Инстаграм с поканата: „Имам тука един инструментал, който мисля, че е точно за тебе.“ И аз казах „Да, точно за мене е“ и след това просто чух в главата си как Вирго влиза на един куплет. И понеже те работят заедно, сподели на V:RGO тази идея и на него му хареса. Той беше, да кажем, посредникът в тази ситуация, за което много му благодаря, защото съм много щастлива от резултата. Стана някак естествено – просто си подавахме инструментали, после вокали. Всичко, което си записвахме в домашни условия, си го подавахме по интернет, което става доста често срещана практика напоследък при музикантите.

- На останалите песни продуценти сте ти и Денис Попстоев. Какви са предимствата на самопродуцирането?

- Да, работим заедно от известно време, с него направихме и по-голямата част от първия ми албум. Той ми е главният колаборатор и главният композитор, бийтмейкър и аранжьор на останалата част от песните. Самопродуцирането има своите предимства. На първо място, разбира се, за артистичните души е огромен плюс, защото могат да се изразяват без никакъв филтър и могат да поемат повече рискове. Все пак решенията имат най-много последствия за тях самите и няма да повлекат много хора след себе си. Генерално си повече в контрол на себе си и собственото си изкуство. Но пък има и доста трудни моменти, в които имаш нужда от помощ. Аз, за щастие, формирам доста приятен екип – мъничък засега, но пълен с много отдадени хора, които са много талантливи и жертвоготовни в най-хубавия смисъл на думата.

- Ти си завършила реклама. Как това ти помага за кариерата ти на изпълнител в България и като артист въобще?

- Със сигурност е предимство до голяма степен, защото рекламата също е вид комуникация, която използва доста често изразни средства от света на изкуството. Даже много са спорили с мен дали тя е изкуство. Аз определено вярвам, че до голяма степен е, просто има по-конкретна цел и не е само с цел изразяване. Но що се отнася до изразяването – е. На първо място, това ми помага чисто практически, тъй като до известна степен съм публична личност и мога да съм си сама пиар в най-естествения смисъл на думата, в който се саморегулираш, защото разбираш как представянето влияе на перцепцията на хората. Но в същото време си си ти и си си емоционален и си си човек. Но поне се чувстваш повече в контрол на себе си.

- Какви са трудностите да си музикант у нас?

- Сцената ни е малка – това мога да го кажа със сигурност. Някак си се усеща, че дори да достигнеш върха тук, има как да се чувстваш непълноценен в дадени аспекти просто защото нямаш условия да упражняваш таланта си в тези аспекти. Но пък в същото време има много, много талантливи хора тук. Като цяло българите сме емоционални и музиката и изкуството имат голямо значение за нас на фундаментално ниво. Така си мисля, макар че може на хората да не им изглежда по този начин първосигнално. Мисля, че понеже просто сме сърцати, всичко, което предизвиква емоции, е добре дошло в нашия свят. И това се видя след голямото заключване. Докато спорехме дали хората ще имат по-голяма нужда да ходят на концерти, или ще са отвикнали, аз бях сигурна, че ще са много жадни, и точно така и беше. Концертите след локдауна бяха интензивни и наситени с емоции и всички бяха много щастливи, че отново са заедно.

- Голяма част от песните ти са на английски, насочени и към чуждестранния пазар. Би ли се преместила да живееш някъде другаде обаче?

- Не съм сигурна. По-скоро бих искала да си организирам живота, така че тук да е моята къщичка, но да мога да пътувам свободно често и на разнообразни места. Това ми се струва като най-добрият сценарий.

- Като човек, който активно участва на музикалната сцена у нас, какви са тенденциите, които наблюдаваш напоследък сред българските изпълнители?

- О, интересно. На мен ми стана много приятно и в локален план тук, в България, и в световен за вълната нова музика, която излезе в постпандемичния период. Според мен наистина на повечето артисти и като цяло на хората, които не са пострадали от вируса, дори да не са го разбирали тогава, този период им се е отразил добре – що се отнася до почивка и рестартиране. И музиката беше много чиста и истинска, защото доста от хората бяха вкъщи и творяха в много малки екипи, доста често от един човек. Усетих много приятна вълна – хората имаха време и излязоха много нови албуми.

- Кой е твоят любим постпандемичен албум?

- Този новият на Doja Cat – Planet Her. Слушах го цяло лято и доброволно, и заради това, че той просто звучеше навсякъде.

- Като говорим за лято, тази година успя да пътуваш до Рим и доколкото видях, избра да пътуваш сама. Кое най-много те впечатли във Вечния град?

- Да, реших да пътувам сама, защото много исках да отида с моя приятел, но и двамата имахме изключително динамично лято, в което пътувахме по три пъти в седмицата навсякъде другаде. Но аз усещах, че лятото, когато беше една идея по-лесно да се пътува, имах нужда да се разходя в друга среда. Буквално да се разходя – бяхме там само три дни. В крайна сметка ние си мислехме, че не можем да се засечем, но на него му се освободиха точно тези дни и успяхме да отидем в този така романтичен град. Там наистина можеш просто да се разхождаш и да попиваш красотата наоколо. Освен това заради климата имаше много приятни растения, а храната, разбира се, изобщо не е мит, че е невероятна! Пробвахме всякакви заведения – от улични до ресторанти с повече звезди и навсякъде храната беше страхотна.

- Облеклото и правилното подбиране на аутфити са много важни за теб. Как се случва този процес, кои са любимите ти цветове и в какво никога няма да видим Прея облечена?

- Не мога да дам на нито един от тези въпроси конкретен отговор, защото толкова много обичам да експериментирам с облеклото си. Имам много малко обикновени облекла в гардероба си, което всъщност е огромен проблем, защото това е моментът, в който имаш много дрехи, но нямаш много аутфити, които да си отиват помежду си. Но например в „Шоуто на Николаос Цитиридис“ имаме прекрасна стилистка, с която се разбираме с 2 думи. Там тя се грижи за моя стайлинг и понякога заедно си експериментираме и измисляме дрехи от нищото, защото всеки ден трябва да съм облечена с нещо интересно и различно.

- Наскоро започнахте и новия сезон на шоуто…

- Да, чувствам се страхотно, ние може би вече сме от 2-3 седмици в ефир, но се усеща много по-дълго, сякаш никога не сме се разделяли за лятото. Наистина там е много динамично. Преди това нямах представа колко е трудно да се прави ежедневно шоу и го осъзнах чак когато започнах да работя там. Нещата, за които говорим вечер, са се случили или предишния ден, или в същия ден. И на момента се уговаряме как да подходим към тях, след това сме записали материали и песни и всичко това се е случило само за няколко часа. И на другия ден пак. Но това го прави изключително интересно и никога не скучаем – нито на екран, нито зад кадър. И въпреки че ми отнема от времето за правене на музика, в същото време го обогатява, защото понякога от едното място ти идват идеи за другото.

- И все пак след толкова зает график остава ли ти време да си починеш?

- Не. И това ми е единствената болка. Опитвам се да си крада прозорчета, защото осъзнавам, че ако съм уморена – по-добре нищо да не свърша, отколкото да го направя зле. Но в момента съм се засилила и съм яхнала вълната.

- Какво друго слушаш напоследък освен Planet Her?

- В последно време слушах албума ми преди да го пуснем. (Смее се.) Но много си въртях Оливия Родриго – няколко парчета от нейния албум. И също така напоследък се опитвам да си почивам и докато слушам музика, защото през огромна част от деня си слушам музика с друга цел. И колкото и да я обичам имам нужда да си почина и от нея, и слушам подкасти или тиха класика, докато се гримирам или си пиша to do лиска за следващия ден.

- През 2021-а ти отново подкрепи „София прайд“ като се качи на сцената за трета поредна година.  До колко е важно за теб изкуството да бъде подплътено от кауза?

- Тази година „София прайд“ беше още по-запомнящо се събитие – истински празник на любовта. Всички бяхме усмихнати, цветни, щастливи, цял ден площадът беше пълен и беше истински карнавал. Не срещнахме никаква омраза, което ме кара да вярвам, че предните прайдове са имали смисъл и че съобщението започва да бъде предавано. Не мисля обаче, че е задължително винаги изкуството да бъде подлпътено от кауза. Даже аз в случая не го правя толкова от позицията на човек, който прави изкуство, а на човек, който дава пример на някого. Приемам го като вид отговорност и инструмент за положителна промяна.

- Какво изпълва Прея с енергия?

- Прея се изпълва с енергия от различни неща – често това да посещава природата, което сега усещам, че ми липсва. Природата наистина ме зарежда и водата по някакъв начин ми действа медитативно. Но и много често ме зареждат и срещи с вдъхновяващи хора, а особено много ме зареждат брейнсторминг сесии с вдъхновяващи хора! Аз известно време работих като копирайтър в рекламна агенция и там любимото ми нещо беше как работеха толкова много интелигентни и креативни хора, но от тотално различни сфери на живота и всеки ден правехме много обогатяващи брейнсторминг сесии.

- Какво да очакваме от теб в следващите месеци?

- Ще излезе още един клип от албума и междувременно се заемам със следващия албум, който вече има ясна концепция – свързана е точно с това, за което току-що си говорихме – брейнсторминга. Но нека сега да запазим фокуса върху Energy…


ВИЗИТКА:

Прея Осасей, по-известна само като Прея, е българска поп певица

Родена през 1994 г. в София

Звездата й изгрява в първия сезон на музикалното състезание X Factor през 2011 година

Ключов момент е и участието й в риалити шоуто Музикална академия през 2013 г., където отпада на крачка от финала

Дебютното й студийно начинание излиза под наслова Preyah през 2019-а, a две години по-късно пуска и краткосвирещия албум Energy

От 1 февруари 2021 тя става част от бенда на „Шоуто на Николаос Цитиридис“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.