Преизчисляват пенсията година по-късно

Ако не подадем заявлението в срок

Преизчисляват пенсията година по-късно

Работещите пенсионери подават документите си за пенсия заедно с тези за навършване на годините. Ако тези документи се подадат заедно и не в срок, тогава служебното преизчисление на пенсията ще се забави с година. Това е предвидено в новите правила за преизчисляването на пенсиите, които се предлагат от Министерството на труда и социалната политика, публикувани за обществено обсъждане.

„Когато заявлението за служебно преизчисляване на пенсията е подадено едновременно със заявлението за отпускането ѝ, първото преизчисляване се извършва през следващата календарна година от първо число на месеца, следващ същия календарен месец, в който е било подадено заявлението.“, се посочва в доклада на социалния министър Деница Сачева.

Когато работещ пенсионер спре да работи и да се осигурява за определен период, тогава, ако до датата на служебното преизчисляване на пенсията не са постъпили нови данни за осигурителен стаж или доход, от НОИ ще издават разпореждане за отказ за преизчисляване на пенсията.

В наредбата се правят промени и във връзка с изменения на Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат да се признава за стаж при пенсиониране времето, в което са полагани грижи за лице с определена чужда помощ. „Обстоятелството, че лицето, за което са полагани грижи и се е нуждаело от чужда помощ, се установява с експертно решение на ТЕЛК (НЕЛК)“, се посочва още в доклада на социалното министерство. Измененията в наредбата засягат и изплащането на добавката за чужда помощ към пенсията на човек, когато личната помощ не му се предоставя поради прекратяване на договора с асистента. „Националният осигурителен институт изплаща добавката за чужда помощ към пенсията на лицето, когато личната помощ не му се предоставя поради прекратяване на договора с асистента - за времето от първо число на месеца, следващ месеца на прекратяването на договора, или от първо число на месеца на прекратяване на договора, ако през това време не е била предоставена лична помощ.

Документите за удостоверяване на осигурителен стаж и доход за работа в друга държава вече ще постъпват електронно чрез националното приложение, като прикачени файлове към съответното заявление за пенсия. Това става възможно благодарение на въвеждането на електронен обмен на информация между система за предаване на социалноосигурителни данни между компетентните институции на държавите-членки на Европейския съюз, Европейската икономическа зона и Швейцария.

С промените в наредбата се прецизират нормите за създаване и водене на пенсионни досиета. Предвижда се трудовите, служебните, осигурителните, военноотчетните книжки и други документи, удостоверяващи осигурителен стаж, да се върнат на пенсионера заедно с разпореждането за получаване на пенсия. Копията от тези документи, съхранявани в пенсионното досие, се заверяват за вярност с оригинала от упълномощеното длъжностно лице в НОИ. Предвидена е възможност за съхраняване и на заверено копие от удостоверението за наследници.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.