Преговаряме за внос на газ и през турски LNG-терминали

Преговаряме за внос на газ и през турски LNG-терминали

Хранилището в Чирен е пълно

В напреднал етап са преговорите с турския газопреносен оператор BOTAS за реверсиране на потока на природен газ и реализиране на физически доставки на газ от Турция към България през съществуващата точка на междусистемно свързване Странджа/Малкочлар, съобщиха за „Монитор“ от енергийното министерство.

Очакваният капацитет за пренос в посока към България е 10-11 млн. куб. м дневно. Източник на тези количества могат да бъдат всички доставчици на Турция, включително терминалите за втечнен газ, които в съседната страна са три.

На питане на „Монитор” от енергийното ни министерство поясниха, че доставките от към Турция могат да стават по газопровода „Балкански поток”. Вече е въведена в експлоатация 11 км нова тръба от българо-турската граница до компресорна станция “Странджа” и новата едноименна газоизмервателна станция. По този начин е осигурен капацитет за внос на до 54,6 млн. куб. м дневно.


Консумацията на газ у нас през зимата е около 10-15 млн. куб. м

на денонощие с пикове до 17 млн. куб. м в най-студените дни.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев, няма риск да останем без газ при евентуално спиране на транзита през Украйна, защото тръбите откъм Турция пълнят и вече са на станция „Странджа“. Той припомни за подписаното споразумение между „Газпром“ и „Булгартрансгаз“ за промяна на точката на доставката.

Председателят на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов, можем да вземем руски газ и през Турция, защото при съседите има излишък. По думите му, след пускането на ТАНАП, съседите могат да разчитат на по-големи количества газ и от Азербайджан, освен от „Газпром“.

В случай на спиране на доставките за поне 2 месеца можем да разчитаме на газовото хранилище в Чирен. По информация на министерството на енергетиката преди началото на зимния сезон

в него са нагнетени 546.5 млн. куб. м или 99.4% от капацитета

за съхранение. Наличният природен газ може да покрие консумация в размер до 3.82 млн. куб. м дневно до края на февруари, след което капацитетът на изтеглянето на синьо гориво от там започва да намалява.

Третата алтернатива при спиране на доставките е реверсивната връзка при Кулата. От 1 април 2019 г. е осигурен входен капацитет от 4,6 млн. куб. м на ден. През тази точка на свързване можем да получаваме доставки както от терминала за втечнен газ „Ревитуса” в Гърция, така и от конвенционални източници.

Както „Монитор” вече писа, в съседната започнаха едномесечните тестовете на Транс-адриатическия газопровод (ТАП), който е свързан с пуснатия в експлоатация Транс-анадолски газопровод (ТАНАП), минаващ през цяла Турция. По двете съоръжения ще се доставя природен газ от Азербайджан за цяла Югоизточна Европа, като тръбата достига до Южна Италия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.