Преговаряме със САЩ за по-ниски цени на газа (ОБЗОР)

Преговаряме със САЩ за по-ниски цени на газа (ОБЗОР)

Борисов поиска визите да паднат до 1 г., у нас идва помощник-държавен секретар по консулските въпроси

  • Купуваме 20% от LPG терминала в Александруполис
  • US посланикът Херо Мустафа: Желаем силна и просперираща България

България ще преговаря със САЩ за преференциални, по-ниски цени за втечнен газ. Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов, който заедно с американския посланик у нас Херо Мустафа откри в МС първата сесия на т.нар. Стратегически диалог между България и САЩ, договорен по време на срещата на му с президента Доналд Тръмп във Вашингтон.

През миналата година сме ползвали около 400 млн. куб. метра втечнен газ, дошъл от терминала в Александруполис, а само за януари тази година количествата са около 100 млн. куб. метра. В тази връзка Борисов заяви, че България, чрез „Булгартрансгаз" ЕАД, ще придобие 20% от капитала на "Газтрейд" - проектната компания за изграждане на LNG терминала за втечнен природен газ край Александруполис, откъдето идва и американският втечнен газ, който купуваме. Толкова процента държала и държавната гръцка енергийна компания. По думите на Борисов всичко това ни давало основания, че можем да гарантираме поне 3 търга за свободния пазар, които дори може да стигнат до 5. Отделно от това втечненият газ бил с около 10% по-евтин. Борисов поясни, че в края на януари енергийният министър Теменужка Петкова, заедно с шефовете на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ ще отидат в САЩ, за да се опита да договорят по-ниски цени на втечнения газ. С делегацията щяла да пътува за САЩ и Мустафа, което потвърди преди това и самата тя. „Ще отидем и


директно с американски компании

да договорим цени, много по-изгодни за българската икономика и индустрия“, увери премиерът. Стартът на газовия хъб „Балкан“ пък означавал, че България се връща на газовата карта, докато целта на предишната американска администрация била ние да сме само клиент. По думите на Борисов САЩ не спират „Балкански поток“, защото той не е продължение на „Турски поток“. България изграждала своята газопреносна мрежа и то с американски компресори, като така защитавала собствения си икономически интерес. „Балкански поток“ пък бил с около 1 млрд. по-евтин от предишни проекти. Наред с това Борисов коментира проекта „АЕЦ „Белене“, военното сътрудничeство, чрез покупката от САЩ на възможно най-добрия самолет F-16, мигрантската криза и нулевия натиск към нашата граница от Турция, благодарение на добрите отношения с южната ни съседка, Западните Балкани и Северна Македония, стокообменът, който скочил с 36 % и възлизал на 1,3 млрд. долара, както и падането на визите за българи за САЩ. Така от думите на Борисов и на Мустафа стана ясно, че в края на февруари или началото на март у нас ще дойде помощник-държавният секретар по консулските въпроси на САЩ Карл Риш, за да се обсъди отпадането на визите. Борисов заяви, че се надява до "година и нещо" темата с визите да приключи. Той даде за пример падането на визите за Канада, което било и наше предимство. И припомни, че досега винаги българската страна е поставял въпроса, но на срещата във Вашингтон


Тръмп за първи път я е поставил сам

Иначе отказите за визи за българи били под 10%. Накрая Борисов даде да се разбере, че стратегическата среща се е провела след година и половина усилия от наша страна.

Мустафа на свой ред заяви, че САЩ желае силна и просперираща България, а страната ни заслужава най-доброто бъдеще и определи България като невероятна. "Прекрасните българи, които срещам всеки ден, заслужават най-доброто за тях и за децата им. Това е същинският смисъл на тези разговори", каза американският посланик на български. У нас била бизнесделегация от САЩ, а българският транспортен министър Росен Желязков водил такава в момента отвъд Океана. Мустафа извини за отсъствието зам.-държавния секретар Дейвид Хейл, който трябвало да остане във Вашингтон заради ситуацията в Ирак. За сметка на това US делегацията се водеше от зам.-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс. Той увери, че САЩ ценят България като приятел и стратегически партньор и определи


станата ни като регионален лидер

По думите му целта е България да стане истински газов хъб в региона и да създадем истински енергиен пазар. Той даде да се разбере, че САЩ могат да ни помогнат за създаването на енергиен пазар без местни и чужди монополисти. „Енергийната сигурност е национална сигурност - общата ни цел е България да стане истински газов разпределител и истински източник на регионална енергийна сигурност. Без монополисти - местни и чуждестранни, работещи на непазарен принцип", подчерта Бойс.

Срещата в МС трябваше да има 5 сесии, на които да се обсъдят теми като отбраната, сигурността, икономиката, търговията и върховенството на закона. След нея двете страни излязоха със съвместно обобщение. От него стана ясно, че САЩ ни подкрепят за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Относно дискусиите за падането на визите пък ни поздравяват за значителната работа в областта на проверката на пасажери и обмена на информация. Отчитат се и усилията за модернизацията на БГ армията. Според САЩ чрез интерконектора ни с Гърция и с участието ни в терминала в Александруполис ще се повиши енергийната диверсификация на България. Затова в близко бъдеще САЩ ще изпратят в България нов експертен екип, който ще има за цел да подкрепи превръщането на България в регионален енергиен хъб. И двете страни подчертават и необходимостта от развитие и комерсиализация на 5G мрежите. Накрая САЩ и България уверяват, че ще

работят за укрепване на родните институции, за да бъдат по-прозрачни и независими,

включително по законодателни и процедурни предложения. Сред ключовите приоритети са органите да запазят самостоятелността и партийната си необвързаност, както и разширяването на балансирания достъп до КС.

След срещата в МС стана ясно още, че пътната карта за сътрудничество със САЩ в областта на отбраната ще бъде подписана през септември. Общите усилия щели да бъдат насочени в по-голяма прозрачност и отчетност на отбранителните индустрии, сътрудничеството за сигурността в Черноморския регион, коопериране в киберсигурността и модернизацията на армията.

Междувременно делегацията от САЩ, начело с Бойс и Херо Мустафа се срещна и с президента Румен Радев на 'Дондуков 2". По предложение на Радев пък България ще е домакин на 6-тата среща на върха на регионалната инициатива "Три морета". Той изтъкнал, че Българтия цени високо подрепата на САЩ в усилията ни в борбата с корупцията.

Радев свика КСНС след атаката от Техеран, изтеглихме двамата ни военни от Ирак

Премиерът: Само мирът ще реши проблемите в Близкия изток

Президентът Румен Радев свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) в четврътък заради напрежението в Близкия изток, а конкретната тема е възможните рискове и заплахи за националната ни сигурност. Поводът е ескалацията в отношенията между САЩ и Иран след убийството на генерал Касем Сюлеймани, командващ елитните ирански бригади "Ал Кудс" и последвалия ракетен обстрел от Техеран по американски цели в Ирак (виж стр. 14-15). Само преди ден пък иракският парламент поиска международните войски на САЩ и НАТО да напуснат страната.

Междувременно от МО съобщиха, че двамата БГ военни към тренировъчната мисия на НАТО в Ирак са в безопасност и заради усложнената обстановка са предислоцирани на безопасно място. Малко по-късно в МС вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов подчерта, че те са временно евакуирани, а мисията не е прекратена. Той припомни, че на 20-о число този месец предстои ротация на двамата ни военнослужещи и ще бъдат определени други двама, които при решение ще се върнат в Ирак.

Темата с Близкия изток и напрежението в Ирак коментира и премиерът Бойко Борисов в МС. Той каза, че ще съобразим с решението на иракския парламент и техният призив за оттеглянето на войските на НАТО и САЩ от страната. По думите му само мирът може да реши проблемите в Близкия изток. Борисов изтъкна, че Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена близост до България и до съседна Турция. Според него добросъседството и мирът винаги са водещи за България.

В същото време Борисов и Радев пратиха съболезнователни телеграми до украинските власти заради тежката катастрофа на украински самолет със 180 души на борда край иранското летище „Имам Хомейни“ на 8 януари, при която няма нито един оцелял пасажер.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.