Преговаряме с Балканите за отворени за туризъм граници

Тръгват проверки в зимните курорти

Преговаряме с Балканите за отворени за туризъм граници

Екскурзоводи получават финансова помощ до края на годината

Правителството води разговори със съседните страни и търси възможности границите да не се затварят физически, а пътуванията да се извършват срещу предоставяне на отрицателен PCR тест. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на БНР.

Вече са проведени работни срещи с турския министър на туризма Мехмед Ерсой, с посланиците на Гърция, Румъния и Сърбия. Предстои разговор и с посланика на Република Северна Македония.

По думите й подготовката на курортите за зимен сезон 2020/2021 г. тече с пълна сила. “Бяха разписани указания за работа и аз вече съм на терен, за да следя за стриктното спазване на въведените противоепидемични мерки, което е единственият начин да гарантираме безопасността на туристите”, заяви Николова.

Първият инспектиран курорт у нас бе Боровец. По време на проверката вицепремиерът лично се увери 

дали обектите обособяват карантинни стаи

в които да се настаняват туристи, ако е необходимо. Припомняме, че хигиенните предписания са едно от ключовите условия страната ни да запази зеления печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Той гарантира, че България е безопасна дестинация и спазва стриктно противоепидемичните мерки.

По предварителни оценки на Световната организация по туризъм спадът в страните от Европейския съюз досега е около 85%, а генерираните загуби само за първите 8 месеца от 2020 г. в световен мащаб се изчисляват на 730 млрд. долара. По отношение на предстоящия зимен сезон прогнозите са, че

спадът ще е около 70 на сто 

Министърът обясни, че през зимните месеци отново ще се разчита на пътуванията на родните туристи и посещенията от съседните страни.  Николова посочи още, че от месец септември се работи и за летен сезон 2021. През следващата година ще бъде поставен акцент върху еко, селски, спа и балнео, кулинарен и други видове туризъм.

Относно помощта за екскурзоводите, министърът припомни, че са разработени условия и възможности за подпомагане по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, които са предоставени на Министерството на икономиката - отговорник за управлението на фонда. Тя обобщи, че могат да очакват финансиране до края на годината.

 

 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.