Преговаряме с Азербайджан за алтернативни маршрути за доставка на газ

Преговаряме с Азербайджан за алтернативни маршрути за доставка на газ

В момента преговаряме с азербайджанската страна на най-високо правителствено ниво относно възможностите за доставяне на пълните договорени обеми газ по алтернативни маршрути. Това заяви енергийният министър Александър Николов в отговор на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен контрол. 

Енергийният министър Николов уточнява, че съгласно сключения договор между "Булгаргаз" и "Азербайджан газ съплай къмпани" (Azerbaijan Gas Supply Company - AGSC), IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България) е посочена като една от точките за доставка на природен газ. Според него обаче това не означава, че за "Булгаргаз" не е имало възможност да получи пълните обеми природен газ, а точно обратното. 

"Вследствие на всички извършени действия от "Булгаргаз", включително сключените анекси към оригиналния договор за доставка, ситуацията е такава, че за доставката към настоящия момент на пълните количества природен газ, е необходимо изричното съгласие на AGSC", поясни Николов.

Припомняме, че на 1 януари  "Булгаргаз" публикува на сайта си официална позиция, в която отговаря на въпроса защо България получава само част от договорените количества природен газ от Азербайджан. Според обществения доставчик единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България, съгласно договора с азерската страна, е газопроводът IGB , който все още не е изграден. През 2020 г. азерският доставчик е информирал "Булгаргаз", че започва доставки по Трансадриатическия газопровод до мястото на свързване с IGB на Комотини, но газопроводът IGB не беше изграден.

"При това положение Булгаргаз ЕАД не само че не може да получава природен газ, съгласно договора, но е заплашен и от неустойки", пишат тогава от обществения доставчик. Според "Булгаргаз" азерската компания не е длъжна да доставя газ по друг газопровод или да осигурява всички количества, които би доставила по IGB. Оказва се, че след като вече няколко пъти пускането на газопровода IGB се отлага, "Булгаргаз" ЕАД е стартирал преговори с азерската страна в търсене на най-доброто възможно временно решение. Така успява да договори с азерския доставчик да получава газ на друг газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА).

Към настоящия момент "Булгаргаз" ЕАД получава количествата, които азерският доставчик се съгласи да достави. Пълният размер на договорните количества на алтернативния газопровод зависи изцяло от волята и възможностите на азерската страна, твърдят още от българския обществен доставчик.

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев  поставя въпрос и  анализирано ли е решението на "Булгаргаз" да намали ангажираните количества в гръцката преносна система от 14 400 на 10 000 мегаватчаса при входната точка от ТАП в гръцката система - Неа Месемврия, което ще се задържи до юни 2022 г., тъй като недостиг на капацитет не е установен. 

"От гледна точка на Министерство на енергетиката няма обективна причина за намаляване на договорените количества от 14 400 на 10 000 мегаватчаса на ден", категоричен бе министър Николов, като допълни, че  поради тази причина министерството и Българският енергиен холдинг изясняват причините за действията на "Булгаргаз.

Междувременно Националната полиция и ДАНС влязоха в "Булгаргаз", където са на проверка във връзка с цените на газа. Иззети са различни документи. Операцията е на шест различни адреса, като сред тях и на частни дружества в няколко града.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.