0

Б езплатни прегледи и консултации на вените ще се проведат от 29 юни до 10 юли в 16 градове на страната. Това съобщиха от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, която ги организира в рамките на втората годишна кампанията „Вземи краката си в ръце“.

Безплатни прегледи и консултации на вените ще се проведат от 29 юни до 10 юли в 16 градове на страната. Това съобщиха от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, която ги организира в рамките на втората годишна кампанията „Вземи краката си в ръце“.

Те ще бъдат в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Хасково, Свиленград, Асеновград, Пазарджик и Самоков по определен график, който е бъде публикуван ТУК, а записването за час можете да направите ТУК.

„Стартирахме кампанията с идеята да популяризира сериозността на венозните заболявания. Според статистиката от проведени проучвания, много малка част от хората посещават лекар специалист – съдов хирург и ангиолог. Повечето пациенти ходят при личните си лекари, които обаче не винаги могат добре да преценят и да диагностицират началните симптоми на венозните заболявания и съответно да дадат правилна и адекватна терапия и указания за лечение“, обясни проф. д-р Веселин Петров, ръководител на Клиника по съдова хирургия в Многопрофилната болница "Св. Марина" във Варна и председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. „Миналата година проведохме редица безплатни прегледи и срещите ни с хората показаха, че над 80% от тях за първи път се срещаха със специалист съдов хирург и научаваха каква е ситуацията с тяхното заболяване. Затова вярваме, че е важно хората да са информирани. При първи симптоми за натоварване на венозната система - болка, тежест и мравучкане в долните крайници, е важно човек да посети лекар специалист“, обясни той.

Проф. Петров препоръчва на хората над 40-годишна възраст да правят консултации със съдов хирург профилактично, дори да нямат установено заболяване на венозната система.

„За мен профилактиката е по-важна от лечението. Препоръчително е пациентите с разширени вени да спазват двигателен режим – не трябва да стоят дълго време седнали или легнали, а трябва да има задвижване на тялото, за да се активизира т.нар. мускулна помпа на крайниците. Добре е да се носят по-стегнати ластични чорапи в есенно-зимния сезон, за да се профилактира разширяването на вените на долните крайници“, съветва специалистът.

„Хроничната венозна болест, част от която са и разширените вени засяга голяма част от населението не само в България, а и в света. Според световно мащабно проучване над 50 % от хората страдат от хронична венозна болест в някакъв стадии“, отбелязва проф. Марио Станкев, главен експерт по съдова хирургия и член на Управителния съвет на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Статистиката показва, че жените страдат два пъти повече отколкото мъжете от хронична венозна болест. Дамите са по-засегнати заради хормоналния дисбаланс и физиологичните промени, които настъпват по време на бременност.

Проф. Станкев обясни, че при първия стадий на заболяването хората обикновено в края н деня чувстват краката си тежки, уморени, изпитват болка, дискомфорт; нощни крампи, но въпреки това често подценяват тези симптоми. Когато вече се появят отоците на крайниците и промени по кожата, се смята, че болестта е в напреднал стадий и ако не се лекува, съществува риск от усложнения като тромбофлебити и възпаления на крайниците, венозни язви. „Нелекуваната хронична венозна болест може да доведе до животозастрашаващи състояния, както и белодробен тромб или откъсване на съсирек и миграция в белия дроб - белодробен инфаркт. Това се случва в напредналите стадии на заболяването. Затова е важно хората да познават симптомите и още в началните стадии, когато заболяването може да се контролира и повлияе от подходяща терапия, да се обърнат към лекар“, казва още проф. Станкев. „За да предотвратим появата на разширени вени, трябва да променим начина си на живот“, призова той.