Преглеждат дърветата в Разград с електронен
8

Преглеждат дърветата в Разград с електронен "инспектор"

Електронен "инспектор" преглежда за здравословни проблеми дърветата на територията на Община Разград, съобщи пресаташето на общината Радка Минчева. След столицата и Пловдив кметството в Разград е третото в страната, което разполага със съвременен резистограф за диагностика на дървета и съоръжения от дърво.

Служители на общинското предприятие “Паркстрой“ вече са преминали обучение за работа с резистографа. Машинката  извършва неинвазивна диагностика на вътрешното състояние на дърветата. Уредът обследва плътността на растителните видове, установява има ли гнилостни процеси, водещи до образуване на хралупи, налични ли са гъбични процеси. 
В цялата страна функционират 6 резистографа от водещ германски производител, закупени от общински управи. Уредът може да обследва дървета в диаметър между 30 до 100 см., като този в Разград е за диаметър до 50 см. Въз основа на експертната оценка за състоянието на обследваните дървета в населени места се взема решение дали те са опасни за преминаващи хора, автомобили и за съседни сгради и дали не необходимо да бъдат отсечени или да останат под наблюдение.

Какво е състоянието на обследваното дърво се вижда на дисплея на уреда в момента на извършването на обследване на конкретното дърво, това се случва с пробиване на дървесните пластове с игла 2 милиметра, като при тази процедура не се уврежда растението. Диграмата от всяко от обследванията се принтира и въз основа на нея може да се вземе компетентно решение за необходимостта от интервенции върху обследваното дърво. Правата линия в диаграмата показва проблемно състояние на дървото.

Първата принтирана диаграма в Разград е била за обследването на тополата до „Български пощи“. То установило, че стволът на дървото е здрав, но във връзка с безопасността вероятно ще се наложи премахване на клоните му. Подобно е и състоянието на липите по ул. „Паркова“ между пресечките с ул. „Гаврил Кръстевич“ и „Княз Борис“ – здрави корени и загниващи клони. Предстои в Община Разград да се вземе решение за тези дървета.

Резистографът може да се използва и за диагностика на други обекти с дървесен произход – дървени стълбове, мостове, дървени части от съоръжения на детски площадки, основи на стари дървени къщи, дървени греди и други.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.