0

П редупреждение за отрова в плодовете пристига от Испания.

Предупреждение за отрова в плодовете пристига от Испания.

Много домакини използват ябълки или други плодове, които са започнали леко да се развалят, за да ги оползотворят в компот или сладкиши. Но испански учени от Политехническия университет във Валенсия съветват да не правите това. И още повече, ако една трета от повърхността на плодовете е развалена.

Ябълките са особено опасни според учените. Микотоксините се появяват в изгнили плодове, които често се разпространяват в привидно чистата част на плода.
Тези токсични вещества могат да доведат до хронична интоксикация, която заплашва със сериозни здравословни проблеми, включително развитие на рак (особено на черния дроб и бъбреците), предупреждават експертите. Микотоксините не изчезват по време на термичната обработка. Затова е по-добре да изхвърлите дори леко развалени плодове.

Микотоксините се произвеждат от някои видове плесени, които могат да паразитират върху много видове хранителни продукти: зърнени храни, сушени плодове, ядки и подправки. От няколкостотин известни днес микотоксини около десет могат сериозно да навредят на здравето. Много учени казват, че тези токсични вещества влияят на имунната система и провокират рак.

Гниещите ябълки и продуктите от тези плодове (особено пресния сок) съдържат силно токсичния микотоксин патулин. Този токсин може да се намери и в други развалени плодове. Отравянето с патулин при животни засяга черния дроб, далака и бъбреците, както и имунната система. При хората патулинът може да причини стомашно-чревни разстройства и повръщане.

Опасни са и афлатоксините, които се произвеждат от някои видове плесени, растящи в почвата, разлагаща се растителност, сено и зърнени култури. Тези гъбички често атакуват зърнени култури, маслодайни семена, подправки и ядки. Токсините могат да се открият в млякото на животни, хранени със замърсени фуражи. Във високи дози афлатоксините могат да доведат до остро отравяне, което може да увреди черния дроб и бъбреците.

За да избегнете отравяне, по-добре е да купувате качествени плодове и зеленчуци, пресни зърнени храни и ядки, а също така да следвате правилата за съхранение на храната. И изхвърлете развалените продукти.