Предупреждение: Отрова в плодовете!

Предупреждение: Отрова в плодовете!

Предупреждение за отрова в плодовете пристига от Испания.

Много домакини използват ябълки или други плодове, които са започнали леко да се развалят, за да ги оползотворят в компот или сладкиши. Но испански учени от Политехническия университет във Валенсия съветват да не правите това. И още повече, ако една трета от повърхността на плодовете е развалена.

Ябълките са особено опасни според учените. Микотоксините се появяват в изгнили плодове, които често се разпространяват в привидно чистата част на плода.
Тези токсични вещества могат да доведат до хронична интоксикация, която заплашва със сериозни здравословни проблеми, включително развитие на рак (особено на черния дроб и бъбреците), предупреждават експертите. Микотоксините не изчезват по време на термичната обработка. Затова е по-добре да изхвърлите дори леко развалени плодове.

Микотоксините се произвеждат от някои видове плесени, които могат да паразитират върху много видове хранителни продукти: зърнени храни, сушени плодове, ядки и подправки. От няколкостотин известни днес микотоксини около десет могат сериозно да навредят на здравето. Много учени казват, че тези токсични вещества влияят на имунната система и провокират рак.

Гниещите ябълки и продуктите от тези плодове (особено пресния сок) съдържат силно токсичния микотоксин патулин. Този токсин може да се намери и в други развалени плодове. Отравянето с патулин при животни засяга черния дроб, далака и бъбреците, както и имунната система. При хората патулинът може да причини стомашно-чревни разстройства и повръщане.

Опасни са и афлатоксините, които се произвеждат от някои видове плесени, растящи в почвата, разлагаща се растителност, сено и зърнени култури. Тези гъбички често атакуват зърнени култури, маслодайни семена, подправки и ядки. Токсините могат да се открият в млякото на животни, хранени със замърсени фуражи. Във високи дози афлатоксините могат да доведат до остро отравяне, което може да увреди черния дроб и бъбреците.

За да избегнете отравяне, по-добре е да купувате качествени плодове и зеленчуци, пресни зърнени храни и ядки, а също така да следвате правилата за съхранение на храната. И изхвърлете развалените продукти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.