0

С ъкровището от Варненския халколитен некропол ще гостува в Рощок. това става след успешното представяне в Реклингхаузен на богатата колекция от православни икони от Варненския исторически музей, предстои нова инициатива.

Съкровището от Варненския халколитен некропол ще гостува в Рощок. това става след успешното представяне в Реклингхаузен на богатата колекция от православни икони от Варненския исторически музей, предстои нова инициатива.

Събитието се организира в партньорство между двете общини и Регионалния исторически музей – Варна. „Уникалното културно наследство на Варна да бъде активно представяно в Германия. По тази задача работим усилено с моя екип, като ползваме отличните контакти между нашите побратимени градове“, заяви кметът Иван Портних.

Той бе гост на тържество по повод Националния празник на страната, Денят на Германското единство. Събитието, организирано от Недялко Неделчев, почетен консул на Германия във Варна, се проведе в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

Сред официалните гости бяха Тим Курт - председател на Германо-българската индустриално-търговска камара и Йорг Шенк - референт по научните въпроси към Посолството на Федерална Република Германия в България.

„Отношенията между нашите народи винаги са били в дух на разбирателство и сътрудничество. Пример за това  са дълготрайните и ползотворни контакти във всички сфери на обществения живот между Варна и побратимения град Рощок, с район Аймсбютел, Хамбург и с град Реклингхаузен, , които ние активно надграждаме“, заяви Портних.

Той благодари за доброто сътрудничество и за усилията, които се полагат за развитие на двустранното партньорство. „Вярвам, че така подкрепяме тенденцията за увеличение на броя на немските туристи у нас. Неслучайно 2-милионният пътник, който посрещнахме на летище Варна, пристигна с авиокомпания „Германия“, посочи още варненския кмет.