Представят „Дигитална раница”  пред български учители в чужбина

Представят „Дигитална раница” пред български учители в чужбина

Проект „Дигитална раница - Моята България” беше представен по време на провелата се във Великотърновския университет, Межународната седмица „Български училища зад граница”.

Проектът който ВТУ печели по програмата „Еразъм” е на стойност 94 396 евро и е с продължителност 23 месеца. Той представлява интерактивно помагало за обучение по български език в чужбина. Има за цел „да създаде устойчив модел на добра практика за дигитално формално и неформално обучение в извънредни ситуации от различен характер, включващ отворен достъп до образователни ресурси, насърчаване на активното учене чрез система от целенасочени дейности и оказване на подкрепа на учителите от българските училища зад граница. В резултат на изпълнение на проекта ще бъдат реализирани три нови иновативни продукта: електронна платформа, интерактивно учебно помагало и методическо ръководство за учители.”

Проектът беше представен пред около 40 учители от български училища в чужбина.

По време на Международната седмица бяха представени различни иницативи и готови продукти, сред които и новият комплект учебници „Български език за чужденци” на авторски колектив учени от ВТУ. В рамките на презетациите бяха представени доклади за: ролята на българските културно-просветни дружества зад граница за поддържане и съхранение на българския език, честване на български празници в училищата ни зад граница, представяне на добри практики в обучението по български език, история и география в българските неделни училища, извънкласните форми и дистанционното обучение за запазване на българското самосъзнание сред българчетата в чужбина и др.

В работата на форума взеха участие учители от българските училища в: Испания, Кипър, Чехия, Гърция, Австрия, Германия, Италия, Франция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.