0

О т своето назначение през май 2017 г. Красимир Първанов, представител на държавата в "Лукойл Нефтохим", не е предавал отчети за дейността си до Министерството на енергетиката, пише в отговор на парламентарен въпрос енергийният министър Александър Николов, съобщава investor.bg.

От своето назначение през май 2017 г. Красимир Първанов, представител на държавата в "Лукойл Нефтохим", не е предавал отчети за дейността си до Министерството на енергетиката, пише в отговор на парламентарен въпрос енергийният министър Александър Николов, съобщава investor.bg.

Красимир Първанов е вписан в Търговския регистър като член на Надзорния съвет на рафинерията през юни 2017 г. Оттогава е имало 20 събрания на надзорния орган. Представителят на държавата не е предоставил нито един документ, отчет или протокол от тези заседания, въпреки че е участвал във всички, с изключение на провелото се на 14 декември 2021 г. Първанов замени Румен Овчаров като представител на България в борда на "Лукойл Нефтохим". Той е бивш директор на Националната електрическа компания (НЕК), освободен заради "грубо нарушаване на йерархичните правила" - без решение на Министерството на енергетиката Първанов подписа споразумението за проекта АЕЦ "Белене" с руската "Атомстройекспорт", по който страната ни загуби арбитражното дело и плати над 600 млн. евро. През 2017 г. беше зам.-министър на енергетиката, избран като предложение на коалиционния партньор на ГЕРБ - Обединени патриоти и неговото назначение беше критикувано от работодателските организации. През март 2019 година той подаде оставка заради получилия публичност като "Апартаментгейт" скандал с покупката на евтини жилища в луксозна сграда на "Артекс".