Предсказваме земетресения по проект на БАН
3

Предсказваме земетресения по проект на БАН

Земетресения, пожари, наводнения, свлачища и други природни бедствия ще могат да бъдат предсказвани. Това ще се случи по проект на БАН и още няколко научни организации за изграждане на център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска, заяви неговият ръководител акад. Чавдар Руменин.

„В центъра ще се подготвят и изпитват образци, като едновременно ще се регистрира потокът от наночастици, които те ще генерират.“, обясни ръководителят на центъра акад. Чавдар Руменин. Когато налягането на техния спектър стигне критични стойности, ще се алармира за природни бедствия и процеси, след колко време ще се случат, на какво налягане.

Реализацията на 5-годишния проект е започнала миналата година. Общата му стойност е 13 500 000 лв., от които 11 475 000 лв. са финансирани от еврофондовете. По него ще работят около 70 учени, като фокусът са младите изследователи. Първите машини вече са в сградата на БАН, като предстои скоро да бъдат доставени и останалите. По проекта ще бъдат разработени общо четири пакета. Освен прогнози за природни бедствия, ще има и проучвания за системи за сигурност и управление на риска. „Най-важно е да знаем какво ще се случи, ако има негативни процеси. Тези ситуации трябва да се разиграят.“, обясни Руменин. Екипът му ще пресъздава симулационни технологични „игри“ и ще разиграва евентуални

намерения и решения на терористи,

което ще става благодарение на последните достижения в областта на сензориката, на металознанието, прогнозата. „По този начин ще можем да предвидим кога ще се случи неприятното. Трябва да влезем в кожата на тези лоши хора. Те използват технологични подходи и затова в центъра ще се направят такива изследвания, с такъв тип техника, благодарение на които да сме 10 гърди преди тях и да не им позволим това да се случи.“, обясни още ръководителят на проекта. Учените ще използват опита на САЩ и партньорските организации от Балканите.

В центъра ще се работи и по телепортацията, като нашите учени ще стъпят на теория на Стивън Хокинг. Според нея два фотона, независимо дали единият е на Земята, а другият на края на вселената, са идентични и е възможно да си комуникират през пространството на база на квантовите явления. „Това е началото на научните изследвания за пренасяне на маса от една точка във вселената в друга. Това не са крайни научни и технологични продукти“, уточни Руменин. По пакета, свързан с квантовата комуникация,

ще се правят и изследвания за лечение на рак.

„Пускат се наночастици в кръвта на човека. На база изкуствения интелект те се групират в клъстери вътре в кръвта и атакуват малформациите.“, разясни процеса ръководителят на центъра. По този начин квантовите части ще унищожават вредните клетки и ще се извеждат от организма. По тази тема вече се работело в Италия, Франция, Германия, САЩ.

Центърът за компетентност за кватнова комуникация е един от 13-те в страната. Зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева и представителят на европейската комисия и отговорник за изпълнението на програмите Виториа Алиата ди Вилафранка разгледаха три от тях. „Удовлетворени сме от съвместната ни работа с България. Проблемите не са разрешени, но виждаме добро взаимодействие със страната. Споделяме еднакви виждания за предизвикателствата и смятаме, че сме на правилния път.“, заяви Вилафранка. По думите ѝ в много кратки срокове центровете за компетентност и върхови постижения ще допринесат за трансформация на икономическото развитие у нас.

„Това, което е направено в България, е пример за другите страни в Европа,

работим за постигането на едни и същи цели“, коментира още тя. Зам.-министърът заяви, че едно от предизвикателствата у нас е свързано с работата с бизнеса и как инвестициите в инфраструктурата и научния капацитет да помогнат индустрията да стане по-иновативна. Според Ангелиева е важно учените в 13-те центъра да помогнат за намаляване на различията между районите, тъй като по-големите инвестиции са в столицата, БАН и водещите университети. „Имаме партньори от цяла България и това ще помогне да се направят съвместни научни програми.“, заяви тя. Сред хората, които ще работят по проектите, са и младежи, които са се завърнали от чужбина, за да продължат кариерата си у нас. Доброто сътрудничество с Европейската комисия и изграждането на добра инфраструктура са начин младите учени не само да се върнат в България, но и да учат тук, коментира Вилафранка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.