Предскажи ми бъдещето на лента

Предскажи ми бъдещето на лента

„Стар Трек“ вдъхнови създаването на мобилните телефони, Джордж Лукас предвиди холограмите

Покажи ми добър научно-фантастичен филм, за да ти предскажа бъдещето. Такава игра ще ни забавлява днес. От дистанцията на времето, разбира се, винаги е лесно да се съди кои шантави (тогава) идеи на режисьори и сценаристи са се оказали не само възможни, но и вече жънат успехи. Технологичните открития най-често попадат в полезрението на кристалната топка на киноиндустрията.

Разбира се, тя невинаги се оказва права. Все още не си отглеждаме свои клонинги, за да можем да се ползваме от техните органи, например, както предположи „Островът“ от 2005 г. с участието на Юън Макгрегър и Скарлет Йохансон. Кой знае, може пък и да се окаже прав след повече на брой години, макар и съвсем да не пожелаваме подобна антиутопия.

Много други филми обаче удариха джакпота в своите „предсказания“. А те датират от преди повече от век.

Опознаването на Космоса

е тема, която вълнува кинодейците от поколения насам. Десетилетия преди Джордж Лукас да се създаде цяла митология около пътуването между звездите, френският режисьор Жорж Мелиес запечатва с камерата си една от своите най-смели мечти – достигането до Луната. Годината е едва 1902, а киното е още в първите години на своето развитие. В своя 13-минутен филм Мелиес предсказва, че човешкият крак ще стъпи на Луната. Неслучайно филмът е смятан за един от първите шедьоври в полето на научната фантастика.

„Пътешествие до луната“ съчетава в себе си вдъхновения от „Първите хора на Луната“ на Хърбърт Уелс и „От Земята до Луната“ на Жул Верн. Самата история представя група учени, които се изстрелват до спътника ни благодарение на самоходно оръдие, наподобяващо огромен куршум. А според мнения на истински учени, макар и в най-общ аспект идеята на режисьора да не е практична, във всички случаи тя надхвърля простото определение „измислица“. Мнозина пък смятат, че благодарение и на въображението на Мелиес, е извървян пътя до 1969 г., когато Нийл Армстронг стъпва на Луната.

Докато сме още на космическа вълна, няма как да подминем наистина и „Междузвездни войни“ (1977 г.) докато формираме този списък. Несъмнено един от най-напредничавите заглавия във филмово отношения „гледа“ твърде напред в бъдещето, за да сме сигурни дали ще видим сражения в открития космос. Въпреки това

Джордж Лукас успява да предскаже технологично откритие – холограмата

Над 30 години минават, преди тя да бъде представена за първи път на света. В телевизията днес тази технология се използва дори и у нас, ако си спомним как участниците в „Като две капки вода“ успяват сами да изпълнят дуетно парче, преоблечени едновременно и като двамата изпълнители.

Хегемонията на кредитните карти и космическия туризъм – това пък са само част от предсказанията на Стенли Кубрик в култовия му филм „2001: Космическа одисея“. Лентата датира от 1968 г. и въпреки, че развинтеното въображение на режисьора успява да „прогледне“ с десетилетия напред в много отношения, то „откриването“ на начини за провеждането на видеоразговори се смята за най-точното му пророчество. Като на прототип за Скайп – така се гледа от дистанция на времето на момента, в който доктор Хейуд Флойд звъни за видеовръзка със семейството си от космическа станция, обикаляща около Земята.

За да сме максимално справедливи, първите видеотелефони са представени на техноизложение още през 1964 г. Това са четири години преди премиерата на „2001: Космическа одисея“. Според тогавашната технология, хората са можели да разговарят един с друг, докато се виждат на малък екран само ако и двамата се намират в специално изградени за това кабинки – изискване, което не изглежда необходимо според представите на Кубрик. А в допълнителна защита на „гадателските“ му умения сме длъжни да уточним, че идеята и за неговия филм се заражда през април 1964 г. Технологичното изложение същата година, на което е представен видеотелефонът пък се състои два месеца по-късно. В какъв момент Кубрик измисля да включи видеоразговорите към сюжета обаче можем само да гадаем.

Преди видеоразговорите да се превърнат в нещо нормално и дори интуитивно за потребителя, идва ред на откриването на мобилните телефони. А „Стар Трек“ (1966 г.) не само предрича, но оказва се служи и като основно вдъхновение за това технологично откритие. Да гледа как

капитан Кърк използва своя комуникатор

– това е искрата, която запалила пламъка в очите на инженера Мартин Купър. В началото на 70-те години той работи за Моторола, а мобилният телефон е начинът, по който компанията се опитва да излезе с едни гърди напред пред развиващата технологията на автомобилните телефони AT&T. За визията на преносимия телефон Купър черпи идеи именно от начина, по който изглеждат малките средства за комуникация в „Стар Трек“, а първият разговор от такъв телефон инженерът прави през 1973 г. пред журналисти.

91 години преди хуманоидният робот София да получи българско гражданство

(и 92 преди създаването на първия такъв робот у нас), австрийският режисьор Фриц Ланг и сценаристката Теа фон Харбоу вдъхват живот на своята човекоподобна машина във филма „Метрополис“. Отново достижение на научнофантастичното кино, заглавието е първото, което ни дава достъп до това технологично откритие много преди то да се е случило. Металният робот в „Метрополис“ от 1927 г. е прекроен така, че да прилича на Мария, една от героините във филма. И макар че днес хуманоидният робот е вече стара новина, то със сигурност в началото на 20 век възможността машината да измести човека е изглеждала повече от невероятна.

Таблоидната телевизия също има своя прототип в киното

За първи път сензацията е поставена в култ в сценария на „Телевизионна мрежа“ (1976 г.) и въпреки че филмът предупреждава за негативните последствия от търсенето на „бомбата“ и „шока“ в ефир, те вероятно се смятат за твърде хиперболизирани, за да са истина.

„Телевизионна мрежа“ на режисьора Сидни Лумет и сценариста Пади Чайефски ни запознава с известен водещ на новинарска емисия. В момент на умствено затъмнение, той избухва в ефир, разпалено говорейки за всяко нещо, което смята за нередно в света. Това води до бум на рейтинга. Трагедията идва обаче тогава, когато зрителският интерес отново намалява, а за да се върне обратно, се измисля подъл план за убийството на водещия.

Мнозина свързват „Телевизионна мрежа“ със зараждането на риалити предаванията, където ако поне веднъж на седмица не ни увисне ченето до земята от изненада се смята за провал. И в случай че все още смятате сюжета за преувеличение, пуснете си по-актуалното представяне на форматите в американския сериал UnReal.

„Блясъкът на чистия ум“ (2003 г.) пък е първият филм, който поставя в светлините на прожекторите идеята за изтриването на спомени. Романтичната драматична комедия с участието на Джим Кери и Кейт Уинслет се заиграва силно с научната фантастика, за да тества природата на паметта и любовта.

И макар че не всичко, показано във филма, е възможно и към днешна дата, но изследователи в Торонто вече откриха, че таргетирането и изтриването на конкретни спомени може да излекува войници от посттравматичен стрес.

Любимият на всички Терминатор Арнолд Шварценегер също има пръст във филмовите предсказания. Този път обаче няма да говорим за най-популярната му поредица (за която все пак се смята, че е предвидила създаването на военни дронове), а за един значително по-подценявано от феновете негово заглавие – „Зов за завръщане“. Филмът прави премиерата си през 1990 г. И въпреки че не успява да прецизира с точност начина, по който ще функционира ни запознава с първите самоуправляващи се автомобили. Според сюжета на спечелилата „Оскар“ за визуални ефекти лента, тези коли ще са факт през 2084 г., но ето че доста по-рано можем да се похвалим, че те навлизат и в реалността. Първият самоуправляващ се автомобил излезе на улиците през 2013 г., като в Щатите технологията беше легализирана едва миналата година. Точността изисква все пак да споменем, че първите опити за кола, която се управлява сама, датират поне от 50-те години на миналия век.

НА РИСУВАНИЯ ФРОНТ

„Семейство Симпсън“ предвиди Тръмп и епидемията от ебола

Анимационният сериал „Семейство Симпсън“, който забавлява по-скоро големи, отколкото малки зрители, съвсем заслужено има славата на най-точния гадател от екрана. Само преди дни във Фейсбук бяхме залети от изображения, според които поредицата, която върви вече повече от 30 години, е предвидила коронавируса. Всички повярвахме, защото това далеч не беше първият път, в който „Семейство Симпсън“ ни удивлява в точни предсказания. Уви, подобно пророкуване сериалът не е правил, оказа се, след като стана ясно, че циркулиращото онлайн изображение е манипулирано. Поредицата обаче дава куп други поводи за почуда. Още преди 19 години например сериалът предвиди, че Доналд Тръмп ще стане президент на САЩ. Аутокоректът и смартчасовникът са успешните технологични предсказания на Хоумър и компания. Навлизаме и в по-голяма конкретика. Така например през 2003 г. сериалът предвиди епидемията от ебола, която се разрази 17 години по-късно. Още през 1998 г. пък бе излъчен епизод, показващ, че 20th Century Fox е закупен от „Дисни“.

Това стана факт през 2017 г. Шест години след като героите в „Семейство Симпсън“ заложиха, че Бенгт Холмщрьом ще спечели Нобелова награда, финландският икономист реализира това предсказание.

Любимият детски персонаж Джони Браво също може да направи добра кариера като гадател според конспиративни теории. Така през април 2001 г. едноименният сериал представи епизод с постер, на който кулите близнаци горят и падат. Според мнозина това предсказва атентата от 11 септември.

Трагичната смърт на звездата на НБА Коби Брайънт също бе предвидена от анимация. Баскетболистът загина при катастрофа с хеликоптер в края на януари. Същият сценарий обаче се разигра и преди четири години в рисуваната продукция Legends of Chamberlain Heights. Заради съвпадението каналът Comedy Central, който излъчи анимацията, свали този епизод от сайта си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.