Председателят на ВАС: От април досега са отложени 1192 дела

Председателят на ВАС: От април досега са отложени 1192 дела

Чолаков: Съдилищата не могат да предприемат по-драстични мерки от националните

За периода от април насам са отложени 1192 дела. Това коментира пред БНР председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. По думите му работата в системата на административното правораздаване е затруднена от положителни резултати за коронавирус и от растящия брой на контактни лица в системата. 

Вчера стана ясно, че във ВАС има четирима магистрати с доказани положителни PCR тестове. Освен тях има още съдебни служители и съдебни помощници.

По думите му проблемът идва от тези, които са контактни на заразени лица – в семейство или в работна среда. Той даде пример със състав от трима съдии, от които само един е на работа.

Даде да се разбере,че до вчера е смятал, че това може да се преодолее със заместване, но по думите му „нещата лавинообразно растат“. Има издадено разпореждане всички дела на отсъстващите съдии да се отсрочат за възможно най-близки дати, поясни председателят на ВАС.

„Трябва да е ясно на обществото, че този проблем ще доведе до забавяне на правораздаването до известна степен“, каза Чолаков. Част от съдебните помощници работели на дистанционен режим, а администрацията – на графици и дежурства. Той изтъкна, че правораздаването е човешка дейност и тя се осъществява непосредствено в съдебна зала.

Чолаков коментира и дали трябва ли да се преразгледат противоепидемичните мерки за съдилищата.

"Това, че има заразени колеги с коронавирус, не означава, че можем да предприемем по-драстични мерки от тези на национално ниво", отбеляза още Чокалков. 

„Не можем, а и не смятам, че трябва да пристъпим към крайната мярка, която беше приета през март. Тогава бяхме в извънредно положение, а сега не сме в такова положение“, коментира той и поясни, че остават в този режим. 

Няма активизация срещу новите мерки, каквато имаше през март и април. Няма такъв наплив, обяви Георги Чолаков. „Тези дела останаха единици. Смятам, че ще ги приключим по най-бързия начин и тях - тези, които са от март и април.“, каза още той. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.