Председателят на БЛС: НЗОК все още не плаща PCR тестовете, а се правят хиляди

Председателят на БЛС: НЗОК все още не плаща PCR тестовете, а се правят хиляди

Националната здравноосигурителна каса все още не заплаща PCR тестовете за коронавирус, а в страната се правят с хиляди, заяви пред БНТ Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Той пресметна, че дневно у нас се правят 2500-3000 теста, а за май здравната каса е платила едва 330 теста за целия месец, за цялата страна.

Маджаров се зачуди кой е платил останалите. "В момента задаваме тези въпроси на НЗОК и ние от Лекарския съюз се питаме: Ако не ги е заплатила здравната каса, кой ги е платил? Или лечебните заведения и лабораториите са се бръкнали за тяхна сметка, или пациентите. Да контролираш епидемия като оставяш лечебните заведения за своя сметка да тестват пациенти, или самите пациенти да си плащат, поради това, че са притеснени за здравето си, да се тестват, не е коректно", отсече той.

Според председателя на Българския лекарски съюз темата със заплащането на тестовете е продължение на друга -  как си купуват болниците скъпи предпазни средства, дезинфектанти. По думите му, твърдението, че те плащат за дейност на болниците, не е много коректно. „Тази дейност не се извършва на поляна - нито прегледът, нито операцията. В момента тихо и полека болниците вървят надолу във финансовото си състояние, на фона на това, че виждаме, че няма рискове от дефицит в НЗОК, а и събираемостта от здравни вноски върви добре", посочи експертът.

"Дойде времето, в което ние сами трябва да се пазим, да решаваме как да пазим здравето си, защото има вече достатъчно информация. Всеки, който има поне малко усещане за грижа към себе си и своето семейство - възрастни роднини, трябва да спазват дребни правила", настоя шефът на Лекарския съюз.

По думите му в разгара на летния сезон здравната система по родното ни Черноморие е поставена под напрежение, независимо дали има COVID-19, или не."Във всички случаи когато имаме прилив на туристи, та е поставена под натиск", отчете Иван Маджаров.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.