Богомил Николов пред

Богомил Николов пред "МОНИТОР": Глобите за нелоялна търговия да са процент от оборота на нарушителя

Закъсняваме с борбата със замърсените храни

* Хлябът и друг тип печива са в риск заради високите цени на електроенергията
* Пазарувайте и съхранявайте умно, за да не хвърляте парите си в коша

- Г-н Николов, промоционалната кампания Черен петък вече стартира. Получавали ли сте потребителски сигнали за нелоялни търговски практики?

- До момента не сме получавали подобни сигнали, но очакваме сериозен наплив, тъй като доста потребители научиха правилната стратегия. Тя гласи, че не трябва да се следват намаленията, а предварително да се набелязват желаните продукти и цената им да се следи в рамките на поне един месец. Така може да се направи сравнение и да се установи дали промоцията е реална. Следвайки тази стратегия, те хващат точно такива факти и всяка година Комисията за защита на потребителите издава около 100 акта покрай Черния петък. Много търговци продължават да прилагат тези практики, тъй като глобите са малки по закон. Именно поради тази причина ние постоянно агитираме глобите да се афишират като процент от оборота на търговеца, за да бъдат съответстващи на икономическия интерес.

- По какво потребителите могат да познаят една фалшива оферта?

- Съществуват много индикатори за една фалшива оферта - атрактивна ниска цена, притискане във времето или форма на индивидуализиране. Друг съществен признак е, че търговецът търси потребителя, а не той него. Идентичността на търговеца също е от голяма важност. Все още съществуват онлайн платформи, в които не могат да бъдат открити нито адрес, нито телефон на търговеца.

- Освен Черния петък наближават и коледно-новогодишните празници. От „Активни потребители“ планирате ли да предприемете нови изследвания?

- Планираме да публикуваме още няколко изследвания до края на годината, но те няма да бъдат свързани конкретно с празничната кампания, а са част от рутинните ни проверки. Много ще се радваме и на идеи от страна на потребителите за проучвания.

- Споменавайки празниците, няма как да пропуснем и темата за изхвърлянето на храна. Какъв съвет бихте дали на потребителите, за да го избегнат?

- Изхвърлянето на храна е сериозен проблем, който далеч не се наблюдава единствено по празниците. Основните причини за него са презапасяването, неправилното съхранение – неправилна температура, държани са на светло, а също и неразбирането на обозначението за срока на годност. На част от тях пише „най-добър до“, а на друг „годен до/използвай преди“. Ако във втория случай имате срок на реална годност, след който може да се натровите, то при първия няма никакъв проблем продуктът да бъде използван и след това. Така хората масово изхвърлят храна, смятайки я за развалена. Иначе да се дарява храна, е почти невъзможно заради хигиенните изисквания. У нас съществува хранителна банка, в която търговците могат да даряват продукти с изтичащ срок на годност. Тя обаче трябва да бъде пакетирана и преминава през допълнителна проверка и сертифициране. Ако например у дома ни останат 5 килограма ябълки, няма как да ги дарим. Именно поради тази причина трябва да пазаруваме и съхраняваме умно, за да не изхвърлим парите в кошчето накрая.

- Напоследък наблюдаваме сериозно покачване на цените на храните. Има ли опасност това да се отрази на тяхното качество?

- Надяваме се това да не се случи, но предупреждаваме потребителите, че все пак има риск нещата да се развият в тази посока – занижаване и на качеството, и на количеството на продуктите. Възможно е част от търговците да решат да намалят размера на опаковките – ако до момента сме си купували кофичка кисело мляко от 500 грама, производителят може да реши да премине към продажба на такива от по 450, като по този начин се стреми да замаскира увеличаването на цената. Това обаче е по-малкият дявол. По-лошо би било, ако качеството бъде занижено чрез спестяване на продукти. Виждали сме подобни неща често през годините, сега обаче сме по-уязвими. Заради инфлацията изкушението даден производител да поеме в тази посока е голямо, затова трябва да сме бдителни.

- При кои храни има най-сериозен риск от спестяване на продукти?

- Най-сериозен риск от подобно занижаване на качеството се наблюдава при продуктите, които са най-уязвими от инфлацията. Ако погледнем назад във времето, ще видим, че най-много е засегнато олиото. Към момента хлябът и друг тип печива са в риск заради високите цени на електроенергията. Най-невинният пример, който мога да дам, е баничката – тя може да бъде направена с истинско сирене или с имитиращ продукт.

- Наскоро в свое изследване алармирахте, че редица храни у нас съдържат етилен оксид. Извършват ли се регулярни проверки за наличието на това вещество у нас?

- Въпросът по-скоро трябва да бъде отправен към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ние забелязахме в Системата за бързо оповестяване на опасни храни на Европейския съюз (ЕС), че от общо 700 сигнала няма нито един от България. Това може да означава няколко неща – не сме проверявали или по време на инспекциите не са открити нарушения.

- Каква е причината да не се извършват подобни тестове?

- Възможно е да няма лаборатория, кой да го извърши или процедура, по която да бъде извършено. В основата на това обаче стои липсата на желание да бъде направено. От „Активни потребители“ повдигаме темата именно защото искаме да помогнем на агенцията да се справи с тези дефицити – публично оповестяваме, че има проблем и предлагаме подкрепа за преодоляването му.

- Поставяте под съмнение проверките на БАБХ. Потребителите могат ли да установят сами в домашни условия дали закупеният продукт съдържа етилен оксид?

- Няма подобна възможност. Има теми, по които сме напълно беззащитни, това е именно такава, зависеща единствено от контрола на компетентните органи. Етилен оксидът е замърсител, който е срещан често и е на фокус при проверките в европейските държави. България има да наваксва в това отношение, закъсняваме в борбата с този проблем.

- Къде най-често се среща това вещество и може ли да навреди на здравето на потребителите?

- Здравето ни определено страда при консумирането на етилен оксид. Той попада в категорията на т.нар. бавни убийци, които натрупваме всеки ден и като дишаме мръсен въздух, и като ядем замърсени храни. Може да бъде открит най-често в гумите, използвани за задържане на вода – ксантан, гуар. Това са хранителни добавки, които не включват полезни хранителни стойности за хората. Макар че е по-добре да не бъдат включвани изобщо в съдържанието на продуктите, те масово се използват в сладкарски изделия, сосове и колбаси с цел да съдържат повече вода. Потребителите трябва да избягват да купуват продукти с влагосъдържащи агенти.

- Натъквали ли сте се на случаи, в които на етикета на даден продукт не пише, че съдържа етилен оксид, но лабораторно изследване разкрива, че всъщност има?

- Да, но все пак трябва да подчертая, че не всичко може да бъде открито дори след лабораторен анализ. Лабораториите не са панацея. Много често при подобни изследвания се съди по косвени принципи. Ние следваме логиката на оценките на риска, първо търсим логиката – ако дадена съставка е скъпа, може ли да се замени или намали, тъй като тези хранителни измами се правят с цел понижаване на себестойността на един продукт и печелене на повече пари. Класическият пример за това е майонезата без яйца. Тъй като те се оказват скъпа съставка, се заменят с няколко Е-добавки, вода и нишесте – бъркаш и получаваш смес, приличаща на майонеза, но в нея липсва основната съставка. Следвайки тази логика, можем да определим кои съставки са по-рискови. В случай че установим нарушение, публикуваме резултатите и уведомяваме Агенцията по храните. Официалният контрол обаче остава нейна работа. В България никога не сме имали добро взаимодействие с контролния орган, което прави борбата много трудна.


ВИЗИТКА:


Богомил Николов е доктор по икономика от УНСС и магистър по политология и стопанско управление от СУ „Св. Климент Охридски“ и университета „Еразмус“ в Ротердам

Изпълнителен директор на Българската национална асоциация „Активни потребители“ от 1999 година

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.