Предприемат нови мерки за подкрепа на варненския бизнес в пандемията

Предприемат нови мерки за подкрепа на варненския бизнес в пандемията

Пакет от нови мерки в подкрепа на бизнеса, заради кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19, внесоха във варненския местен парламент общински съветници от групата на ГЕРБ.

Те предлагат плащането на туристическия данък да се отсрочи до 15 ноември, а хотелиерите, собствениците на заведения и всички, подали декларация за броя на съдовете за сметосъбиране (по чл.19 от общинската Наредба), да получат законова възможност да я коригират до края на юли, за да плащат 50% по-малко такса смет.

За облекчаване на ресторантьорите, цветарите и ползвателите на преместваеми обекти да се иска 40% намаляване на таксата за тротоарна улична площ от 14 май до края на годината. Предложенията са част от новите мерки в подкрепа на бизнеса в морската столица и са обсъдени с представители на бизнеса и с кмета Иван Портних, който е и областен лидер на ГЕРБ.

„Това са мерки в подкрепа на дребния бизнес, които са важни за развитието на туризма, който има огромното стратегическо значение за икономиката на морската столица и влияние върху всички останали отрасли“, обясняват вносителите. Предстои да се разгледа пакета от мерки преди сесията на местния парламент, следващата седмица.

На заседанието на комисията по „Финанси и бюджет“ на гласуване ще бъде подложено и предложението на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов в помощ на таксиметровите превозвачи, които са сериозно засегнати от извънредното положение. То предвижда отмяна на таксите за издаване на разрешително и холограмни стикери в размер на общо 45 лв.

Новите мерки в подкрепа на бизнеса в условията на COVID-19 са част от поредицата решения, предприети от местната власт във Варна. Още в началото на пандемията, заради строгите карантинни мерки, варненци бяха освободени от редица такси - за детски градини и ясли, за кратковременно паркиране в „Синя зона”, за пазари, тържища, тротоарна площ, улично платно, вендинг автомати на открито и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.