Предприемачи купиха медицинско оборудване за 2 болници и Спешна помощ

Предприемачи купиха медицинско оборудване за 2 болници и Спешна помощ

Материали и апаратура, които да са от полза в борбата с коронавируса, дариха от Сдружението на предприемачите и частните работодатели в Пазарджик за нуждите на областната болница в града, Центъра за спешна медицинска помощ и частната болница „ Хигия“.

Общата сума, събрана от дарения от бизнесмените, е 31 150 лв., като най-голяма част– 18 хиляди лева, бяха предоставени на „МБАЛ ПАЗАРДЖИК“. В договора е залегнало изискването да се закупят материали и апаратура по заявка на завеждащата на „Инфекциозно отделение“ д-р Мария Пишмишева. Това включва аспирационни помпи, инхалатори, бактерицидни лампи, монитори за отчитане жизнените показатели на болни, а също и предпазни средства.

Договорът обвързва здравното заведения да осигури максимална прозрачност и да предостави публично информация за закупената техника. За нуждите на  ЦСМП – ПАЗАРДЖИК днес бяха закупени 2 хиляди броя санитарни маски, 90 броя маски FFP2, 500 бр калцуни и 200 броя ръкавици – на обща стойност 5005 лв.

Предпазните материали ще бъдат доставени през следващите дни. Тъй като след старта на кампанията беше обявено решението на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, всички здравни заведения да се подготвят за прием на болни с COVID-19, Управителният съвет на Сдружението взе решение остатъкът от събраните средства – 8145 лв, да бъде предоставен на МБАЛ „ХИГИЯ“ – за предпазни средства и апаратура, с ангажимент да предостави публично информация за закупеното със средства от дарението.

Извън тези средства, които постъпиха в банковата сметка на Сдружението, по волята на един от дарителите – „Иванов и синове“ ООД – с предоставените от дружеството 10 хиляди лева бяха закупени апарати за обдишване за „СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМОФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – ПАЗАРДЖИК” ЕООД.

Благотворителната кампания бе в рамките на 5 дни и в нея се включиха както членове на Сдружението, така и граждани. „ Бизнесът преживява тежък период, но Сдружението ни показа, че сега е моментът да бъдем единни и да подкрепим тези, които са на първа линия в борбата със заболяването.

Моите аплодисменти днес са за дарителите, за хората с големи сърца!“ Това заяви председателят на Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик Димитър Събев. Той уточни, че ако постъпят нови дарения, те ще бъдат предоставени на здравни заведения.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.