Предложение заради хоумофиса: Служителите да изключват телефона си извън работно време

Предложение заради хоумофиса: Служителите да изключват телефона си извън работно време

Европарламентът иска закон да регулира работата от вкъщи. Идеята е по този начин да се предостави възможност на служителите да изключват телефона си извън работно време, когато са хоум офис и това да няма негативни последици за тях. В инициативата на евродепутати е предложено да бъдат определени минимални изисквания за работа от дома и да бъдат изяснени условията на труд, работното време и времето за почивка.

В мотивите на евродепутатите е посочено, че увеличеното използване на цифрови ресурси за служебни цели е довело до културата „винаги на линия“, което има отрицателно въздействие върху равновесието между професионалния и личния живот на служителите. Това пък от своя страна провикирало тревожност и депресия.

„От началото на COVID-пандемията работата от дома се e увеличила с почти 30%. Статистиката показва, че тази практика е факт в много страни и сектори, които могат да си го позволят, а и допринесе доста хора да запазят работните си места в състояние на икономическа криза. От друга страна, трябва да признаем, че това е свързано с повече стрес за някои работници, притиснати от новите обстоятелства да бъдат постоянно на линия чрез цифровите си устройства”, коментира пред „Монитор” и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Според него необходимостта винаги да си включен на телефона или на компютъра размива границите между личния и служебния живот и влиза в разрез с ограниченията на работното време, за които поколения наред са се борили.

„Очевидно е, че стандартите за правото на почивка, регулирането на работното време и като цяло по-голямата яснота относно условията на труд от дома се разминават с т. нар. култура „винаги на линия”. Затова и сегашната икономическа ситуация повдига въпроси по отношение на ефективната защита на интересите на работниците, но не бива да се пренебрегва и позицията на работодателите, за които мобилната работа и работата от дома е начин да се адаптират и в крайна сметка да оцелеят в условия на криза. Ето защо е важно да се намери балансиран подход”, каза още Радев. Той допълни, че строгото регулиране обаче винаги крие риск от допълнителна тежест и за служителите, и за работодателите, а това от своя страна би попречило да се реализират по-гъвкави мерки.
„Тази тема ни изправя пред трудна задача, тъй като допълнителната регулация може да попречи на полезни за служителите мерки. В крайна сметка малцина биха се отказали от гъвкаво работно време, мобилна работа или работата от разстояние пред алтернативата да останат без доходи”, каза още евродепутатът. Затова и при търсенето решение било важно да се вземат под внимание всички гледни точки.

Тъй като в случая става дума за законодателен доклад по собствена инициатива, от ЕК се очаква да направи законодателно предложение за минималните стандарти и условия за гарантиране на възможност за работниците да упражняват ефективно своето право на откъсване от работната среда. Според документа за изпълнението на мерките е предвиден срок от три години.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.