ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Студентите да се обучават от няколко вуза за една диплома

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Студентите да се обучават от няколко вуза за една диплома

Два или повече университета ще могат да обучават съвместно студентите, за да могат освен по специалността си, те да придобият знания и умения по дисциплини от други направления. След успешно приключване на програмата те ще могат да издават съвместни дипломи за завършена образователно-квалификационна степен. Това предвиждат промени в Закона за висшето образование, предложени за обществено обсъждане.

За целта университетите ще да сключват споразумения за съвместно обучение. В него ще бъдат уточнени и условията за приема, периодите на обучение, разпределението на средствата за издръжка и издаването на дипломите.

Координатор на процеса ще бъде вузът, който има програмна акредитация за специалността, по която се извършва съвместното обучение. Останалите партньори участват за обучение по дисциплини от специалности в акредитирани при тях професионални направления и/или специалности от регулираните професии. В проекта е предвидено студентите ще прекарват първата година от обучението си във координиращото висше училище. Периодите на обучение партньорите пък трябва да бъдат не по-малки от половин учебна година. В предложението е уточнено още, че не по-малко от половината от целия курс на обучение трябва да включва дисциплини, свързани с професионалното направление, в което е открита специалност.

Приемът ще се осъществява в рамките на утвърдените места за професионалното направление на координиращото висше училище.

Според МОН тази възможност ще повиши качеството и ефективността на образователния процес. „Министерството на образованието и науката насърчава сътрудничеството между висшите училища чрез създаване на съвместни мултидисциплинарни специалности. Студенти, записани в тях, ще изучават отделните дисциплини в различни университети. Висшите училища ще използват общи ресурси и академичен капацитет за подготовката на кадри по професии, изискващи знания и умения от различни области, които са важни за развитието на икономиката и обществото”, посочват от ведомството.

Друго предложение за промяна в ЗВО е образователната и научна степен „доктор“ да се придобива чрез работа по научноизследователски проект. Докторантите трябва да се обучават в продължение на поне три години в редовна форма с договор между висшето училище или научната организация и ръководителя на проекта. В момента един докторант може да бъде назначен по проект за не повече от 4 часа дневно- на половин работен ден, и да получава стипендия. Назначените като "проектни" докторанти ще получават заплащане според извършената от тях работа по проекта и условията на договора. Така те  могат да вземат в пъти над сегашната докторантска стипендия от 500 лв.

Да обучават "проектни докторанти" ще имат само университетите, получили при програмна акредитация оценка от 8,00 до 10,00. Те ще се приемат след обявяване на конкурс по всяко време на годината извън утвърдените от Министерския съвет бройки за съответната година. Така ще се избегне необходимостта когато се появи проект, ръководителят първо да чака да има период за кандидатстване на докторанти, който е два пъти в годината. Преди това той да е освободил място, а той може да не е заявил такова, защото не знае дали ще спечели проекта.

Новият стату ще ни помогне да привлечем най-добрите ни студенти към академичнат работа. "С тази възможност ще можем да привличаме най-добрите студенти да станат бъдещите учени, преподаватели и професори. Сега това е много трудно, тъй като със стипендията си те не могат да преживеят по време на обучението си и у нас има недостиг на качествени докторанти. С промените ще подхраним системата с качествени, умни и мотивирани млади учени и преподаватели", сподели пред "Монитор", служебният образователен министър проф. Николай Дейнов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.