ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Увеличават вноските за социално осигуряване (ОБНОВЕНА)

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Увеличават вноските за социално осигуряване (ОБНОВЕНА)

По-голяма самостоятелност на пенсионната система в страната чрез повишаване на максималния осигурителен доход от 3000 на 3600 лева. Това предложиха от БСП по време на преговорите за коалиционно споразумение между "Продължаваме промяната", левицата, "Демократична България" и "Има такъв народ". 

По думите на Румен Гечев от БСП към момента 60 на 100 от пенсиите се осигуряват от бюджета. С повишаването на техния размер заради COVID кризата този процент се увеличава, което в крайна сметка би могло да доведе до "изоставане" на пенсиите на българските пенсионери спрямо тези в останалите страни членки. Колкото до бюджетния дефицит на страната, той трябва да бъде в размер между 4-4.5% за следващата година.

Останалите предложения на левицата представи Орлин Ваташки. Сред тях са  6500 лева еднократна помощ за всяко второ и трето дете, ако поне един от родителите се е  осигурявал през последните 24 месеца. Според изчисленията на БСП това би струвало 171 млн. лева годишно. Те подчертават още, че трябва да се работи в посока осигуряване на безплатни места в детски градини и ясли, което би довело до 100 млн. лева за страната, а също и въвеждане на необлагаем данъчен минимум за един родител на всяко дете до навършването му на 18 години - 845 млн. лева. Идеята за нулев данък върху доходите на младежите до 26 години пък би излязла 121 млн.лева. От БСП са на мнение, че у нас трябва да бъде въведена диференцирана данъчна ставка, тъй като България и Дания са единствените страни в ЕС, които все още не са въвели такава. Не на последно място от левицата считат, че заплатите следва да бъдат увеличени до не по-малко от 700 лева. 

Колегите им от депутати от ИТН обаче подчертаха, че имат по-консервативен поглед върху разпределянето на бюджета за следващата година. Сред техните идеи са създаване на финансова макро и микро среда за развитие на икономиката, капиталова подкрепа на българския бизнес чрез грантови схеми в сектора на производството и услугите, преразглеждане на Закона за концесиите. Бюджетният дефицит за следващата година пък не бива да надвишава 3- 3.5%. Партията на Слави Трифонов също предлага да има семейно подоходно облагане, което да включва и помощи спрямо броя деца. Предлага се още максималният осигурителен доход да е обвързан също със средната заплата, а не да се определя административно. Експертите на партията предлагат прагът на задължителна регистрация по ДДС да се повишава на стъпки до достигането на максималния размер, предвиден в директива на Брюксел - 165 хил. лв. Допълнителна идея е ставката на ДДС за някои основни храни да се намали, тъй като това ще доведе до изсветляване на бизнеса. Предлага се още да отпаднат данък "уикенд" и върху лихвите по депозитите, прозрачност и изсветляване на дейността на Българската банка за развитие (ББР) и структурна реформа в дейността на Комисията за финансов надзор. Партията настоява и през бюджета да не се разпределят повече от 40% от БВП.

Експертът от "Демократична България" Георги Ганев подчерта, че много от идеите им се припокриват с тези на "Има такъв народ". Той бе категоричен, че новото правителство трябва да се стреми към балансиране на бюджета, а харченето на БВП през него не трябва да надхвърля 40% - целта е разходите да бъдат намалени до една трета. Коалицията се обяви против вдигането на данъци и осигуровки и предлага 500 лв. месечен необлагаем минимум. Според представителите на ДБ увеличаването на задължителния праг по ДДС до 85 хил. евро трябва да се случи едновременно с повишаването на капацитета за проверки на НАП и Комисията за защита на конкуренцията за проверка на свързани лица. Те предлагат още мерки като 60:40 и 80:20 да бъдат запазени, но преработени, така че да достигат до повече хора от бизнеса, а също и въвеждане на диференцирани ставки за 2022 г. и удължаване на допустимия срок за разсрочване на кредити с още 6 месеца. 

Бившият финансов министър и съосновател на "Продължаваме промяната" Асен Василев също изложи вижданията на партията за финансовото бъдеще на страната. Той смята, че трябва да бъдат въведени ежемесечни ДДС декларации, чрез които да следят касовите наличности и дали фактурите са платени. Сред останалите виждания на "Продължаваме промяната" за просперитет на икономиката са разпределянето на дивиденти да става единствено по банков път, да бъдат въведени сериозни глоби за изплащане на заплата "на ръка", а също и банките да бъдат задължени да подават информация към Националната агенция по приходите при тегления в размер на 10 000 лева и преводи в чужбина за над 1 млн. лева. От новосъздадената партия са категорични, че трябва се изготвят промени в Закона за обществените поръчки, които да позволяват по-добър финансов контрол над сделките. Ексминистърът на икономиката Кирил Петков бе категоричен, че държавата няма да е собственик на парите в бюджета, а единствено ще следи да не бъдат откраднати някъде по пътя, тъй като практиката им до момента показва, че се плаща три пъти повече, отколкото са свършените услуги. 

В рамките на дискусията експертите от "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" се договориха Бюджет 2022 г. да бъде приет в срок до края на месец януари. По отношение на бюджетния дефицит партиите постигнаха до консенсус той да бъде в размер на 3.5 - 4.5% за 2022 г., планирано е ДДС да остане на досегашните си нива, въведени заради пандемията, а през следващата година да се направи пълен анализ дали би могла да бъде продължена. Прагът за задължителна регистрация по ДДС плавно да се вдига до записаните в европейските правила 165 хил. лв. като за начало са вдига до 100 хил. лв, а максимумът ще се достигне през 2024 г. Това бе обвързано с проверки за свързаност на фирмите, за да не се отбягва това. Планирано е през  2022 г. се запази настоящото семейно подоходно облагане, което предвижда приспадане на 4500 лв. от данъчната основа за всяко дете в семейството. Договорен бе и срок за актуализация за бюджета за следващата година - юли 2022 г., включваща резултатите от анализите на другите групи на база 6-месечното изпълнение.

Нежеланието на "Демократична България" максималният осигурителен доход да бъде повишен доведе до дълъг спор. От "Продължаваме промяната" предложиха компромисен вариант, според който той да не се вдига с произволни суми, а да има връзка с нарастването на доходите - актуализиране с 2.3% спрямо средната работна заплата за предходната година. Промяната бе мотивирана с изчислението, че с около 15% е нараснала средната заплата за последната година. Това означава, че догодина този праг ще се вдигне на около 3400 лв. или вноската на хората с такива доходи ще се увеличи със 78 лв.  Партиите се съгласиха, че данъкът върху лихвите и данък "уикенд" ще отпаднат, а мерките в подкрепа на бизнеса 60:40 и 80:20 ще се запазят и адаптират. Ще бъде направено допитване и до БНБ дали е възможно отново да се въведе временен мораториум върху плащането на кредитите.

Преговарящите се разбраха да остане ограничението за праг от 10 хил. лв. за разплащане в брой като не се прие предложението на Асен Василев дивидентите задължително да се плащат по банков път, а като критерий и в този случай да се ползва прага. Бе обявено още, че до пролетта ще бъде сложен край на Наредба Н-18 - най-проблемната част относно специалните изисквания за софтуера за отчитане на продажбите на търговците. С промени в Закона за обществените поръчки ще се предвиди и публичност на инхаус поръчките, тъй като сега действащата уредба не позволява информация за тях да се публикува в регистъра на останалите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.