Предложение: Стандартно зарядно за всички електронни устройства

Предложение: Стандартно зарядно за всички електронни устройства

Европейската комисия предприема важна стъпка срещу генерирането на отпадъци от електрическо и електронно оборудване - законодателен акт, с който да се въведе стандартно зарядно за всички разглеждани електронни устройства. 

Многогодишното доброволно сътрудничество с отрасъла сведе броя на видовете зарядни устройства за мобилни телефони от 30 на 3 през последното десетилетие, но това не доведе до цялостно решение.

С предложението за преразглеждане на Директивата за радиосъоръженията ще се уеднаквят зарядните портове и технологията за бързо зареждане —

USB-C става стандартният порт за всички смартфони,

таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри. Освен това, Комисията предлага зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства. Това ще е в услуга на потребителите и от полза за околната среда, върху която ще повлияе положително по-слабото производството и изхвърлянето на зарядни устройства.

Преразглеждането на Директивата за радиосъоръженията е част от мащабните действия на Комисията в посока по-голяма екологична устойчивост на продуктите и по-специално на електрониката, която се продава на пазара на ЕС. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.