Предложение: Повече хора да получават социални помощи

Предложение: Повече хора да получават социални помощи

Повече хора да имат достъп до социални помощи и получаваната от тях помощ да се увеличи, предлагат от служебното правителство. Идеята е залегнала като промяна в системата за социално подпомагане, а проектът е публикуван за обществено обсъждане.

В момента правото на месечна помощ се определя на базата доход за предходния месец, който е по-нисък от определен диференциран минимален доход, а основата за определяне на диференцирания минимален доход е гарантираният минимален доход (ГМД). Размерът на ГМД последно е определен през 2018 г. на 75 лв., което не е променено до момента.

Вдигат се процентите, които определят правото на помощи, като така ще се осигури възможност за повече хора да получат социално подпомагане, като например - в момента диференцираният минимален доход се определя за хора над 75 години, живеещи сами, като 165 на сто от гарантирания минимален доход (ГМД), а се предлага този процент да се завиши на 182 на сто. Според мотивите с промяната ще започне процесът на трансформиране на системата за социално подпомагане в нов модел, адекватен и на визията на ЕК, който налага и съответни законодателни промени на следващия етап.

Социалните помощи се определят на базата на гарантиран минимален доход и диференциран минимален доход. Тези минимални доходи се смятат, че са достатъчни да задоволят основни жизнени потребности, тоест да се надскочи линията на бедността. Реалността в страната показва, че докато през 2007 г. размерът на ГМД е 36,2 на сто от официалната линия на бедност, през 2021 г. този дял спада до 20,3 на сто. Още по-голям е спадът на относителния дял на ГМД спрямо друг индикатор за благосъстояние - минималната работна заплата. Докато през 2007 г. относителният дял на ГМД е 30.6 на сто от минималната работна заплата, през 2021 г. този дял е почти 3 пъти по-нисък - 11,5 на сто.

ЕК очаква към 2024 година месечните социални помощи да не са по-ниски от 30 на сто от линията на бедност.

Заинтересовани от промяната уязвими социални групи към 31.12.2020 г. са: Безработни - 24 335, хора с увреждания-3 056,  деца - 31 049, възрастни хора и техните семейства - 5 078, се посочва още в доклада - публикуван за обществено обсъждане

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.