ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Налагат таван на земеделските плащания (ОБНОВЕНА)

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Налагат таван на земеделските плащания (ОБНОВЕНА)

Обмислят мораториум за износ на дървесина

Най-сериозният проблем у нас е използването и арендуването на земи. 80% от директните плащания отиват при по-малко от 2 % от ползвателите на земите. Именно поради тази причина трябва да се наложи таван на плащанията. Това заяви  Албена Симеонова от "Демократична България" по време на преговорите за коалиционно споразумение за сектор земеделие, организирани от спечелилите изборите "Продължаваме промяната". Дискусията стартира с минута мълчание в памет на загиналите в катастрофата на АМ „Струма“ и дома за възрастни в село Рояк.

„В България може да се използва тавана на плащанията от 100 000 евро за зеленчукопроизводтсво, плодове, лозя, етерично-маслени, пчеларство и животновъдство.“, категорична бе тя. По думите й трябва да се  да се обърне сериозно внимание и на пчеларството като в Общата селскостопанска политика се въведе специална политика, касаеща използването определен тип  пестициди.

Колегата й от ДБ Гергана Кабаиванова представи

7 основни мерки, които коалицията предлага в помощ на сектора.

Сред тях се нареждат диверсификацията и увеличаването на местното производство и урегулирането на пазара на домашни храни, произведени в домашни кухни и лични стопанства. Целта на втората мярка е да се създаде висок клас микропроизводители, което би имало социален ефект. Останалите предложения включват подобряване на възможности за преработка на храни, изготвени от микропроизводители, увеличаване на биохраните и местните такива при изготването на обществени поръчки, подобряване на възможностите за първично производство и сътрудничество между участниците в сектора. 
Последно, но не по важност се нарежда и повишаването на значимостта на местните продукти чрез обучение на малки деца какво са местните храни. 

Експертът от ДБ Тома Белев пък подчерта, че горите ни се увеличават както по площ, така и по запаси. Годишния добив на дървесина за страната достига до

7-7.5 млн. кубически метра.

Според него обаче горите ни се управляват под икономически и политически натиск, а  незаконното или полузаконнто изсичане заема една трета от официалния добив. Междувременно раходите за опазване на горите са намалели от 59 на 29 млн. лева в периода 2011 г. -  до момента. Сред най-сериозните проблеми в горския сектор са бракониерството, ниското ниво на механизация, слаб и неразвит частен сектор. С цел тяхното преодоляване от ДБ предлагат 4 мерки - укрепаване на горската администрация, включващо

увеличаването на бюджета й с една трета  до 40 млн. лева, 

промяна на структурата за стопанисване на горите, план за поетапно извеждане на търговията на дървесина от държавните гори, конкурсен избор за ръководители на държавните дружества и система за повишаване на квалификацията. По отношение на подобряване мерките за хуманно отношение към животните от коалицията предлагат институционализиранена зоополицията, промени в нормативната база - развъждането да става само от регистрирани обекти, и създаването на консултативен съвет, който да решава проблемите с безстопанствените кучета. 

В хода на дискусия своите предложения изложиха и от „Има такъв народ“. Според бившия председател на земеделската комисия Пламен Абровски трябва да бъде създадена средна класа земеделски производители и да се забави процесът на концентрация на земеделски ресурс като по този начин конкурентоспособността ще се повиши. От партията на Слави Трифонов считат, че

плодовете и зеленчуците следва да бъдат извадени от сивия сектор посредством намаляване на ДДС

– идея, която от ИТН представиха още в рамките на предходния кабинет. Целта им е, ако предложението бъде прието, подобна стъпка да бъде предприета още за млякото, месото и яйцата. За реализирането на въпросната продукция би допринесло и създаването на външно звено, което да търси пазари за продажба.

По време на излагането на идеите на партията Абровски загатна, че докато е изпълнявал длъжността председател на земеделската комисия в 46-ото Народно събрание, е получил информация, че през 2016, 2017, 2018 и част от 2019 г.

България не е изготвяла лабораторни изследвания за луда крава

– болест, която се предава и на хората. Оказва се, че държавата е събирала проби, но никой не ги е изследвал. Основна причина за това вероятно е фактът, че голяма част от тази дейност е възложена на лаборатории, върху които нямат контрол. За да се страпят с проблема от ИТН предлагат да се въведе „застраховка за грешка“ в размер на 2 млн. лева. Така, ако държавата хване нарушение – ще може да наложи глобаа, която ще носи и стопиращ ефект.

Още една идея на ИТН е през Българската банка за развитие да се създадат два вида интрументи за евтино финансиране -

кредити или гаранционнен ресурс.

Преминаването от едногодишни към изцяло на арендни взаимоотношения с минимум 7 годишен период на действие, е друга мярка, върху която Абровски смята, че трябва да бъде помислено. За сектора на горите Абровски предложи национална горска инвентаризация, която по тяхна преценка ще отнеме около 2 години.

От БСП обявиха, че приоритетите им

съвпадат на 80% с тези на "Демократична България" и "Има такъв народ".

Експертите от БСП представиха четири „точки“, върху които партията счита, че новото правителство трябва да се съсредоточи. Те обхващат актуализиране на Закона за горите, за лова и опазване на дивеча и наредба 18 за инвентаризация и планиране на горските територии. Необходимо е още оптимизиране дейността на държавните горски предприятия чрез функционален анализ на състоянието им, Национална стратегия за горския сектор и провеждане на национална горска инвентаризация.

"Ние сме за налагане на мораториум за износ на дървесина при наличие на проблем. Първо трябва да се осигури потреблението на дървесина на местно ниво и тогава да се мисли за износа на дървесина", смята Георги Гогов от левицата. Бившият евродепутат от левицата Момчил Неков пък отново припомни за идеята на БСП ДДС на продуктите от малката кошница да бъде намален на 9%. Според него по този начин ще бъдат подпомогнати нуждаещите се хора в страната, а парите отново ще влязат в икономиката на България.

Последна своите идеи представи партията - победител в последните парламентарни избори "Продължаваме промяната". 

"На тези сесии се чудя какво сме правили през последните 30 години. Общият дух на промяната е, че най-накрая трябва да направим нещо, което да работи за България", стартира съпредседалят на партията и бивш икономически министър в два поредни кабинета Кирил Петков. По думите му от новосъздадената партия са "открили", че България е единственото място в света, където дори

министърът на финансите няма достъп до данните относно евросубсидиите към Министерството на земеделието. 

"Вярваме, че земеделското министерство трябва да бъде във фокуса на антикорупционната комисия, която обсъдихме по време на вчерашните дискусии", подчерта той. В отговор на изказването му Пламен Абровски обаче бе категоричен, че Министерството на земеделието далеч не е толкова непрозрачно, колкото е представено на служебното правителство. 

Според ексминистърът проблемът с нелегалния внос също е изключително сериозен, тъй като единствени работещи лаборатории, които следят за качеството им, се намират на границите, което затруднява следенето им.

"Влиза стока с много над нивата на позволените пестициди по начин, по който вреди на българските производители заради ниските си цени", поясни той, като допълни, че в хода на обиколките из страната с Асен Василев за получили най-много сигнали за нарушения в сектора на земеделието. 

Иван Христанов от "Продължаваме промяната" изложи конкретните мерки, заложени в идеологията на партията. Първата от тях е 

„извоюването" обратно на контрола върху държавните структури

посредством намаляване на административните процедури пред земеделски производители при осъществяване на дадена земеделска дейност.

„Там има административен произвол и корупционни практики, които трябва да бъдат изкоренени незабавно“, подчерта Христанов, като допълни, че информационните системи в сектора също трябва да се превърнат в "незабавен приоритет".  Цялата структура на "Продължаваме промяната" поддържа идеята,че Агенцията по храните трябва да бъде извадена от структурата на земеделското министерство и да се превърне в държавна такава с гражданска квота на ротационен принцип.  Той коментира и необходимостта от приоритизиране на инвестициите в образованието, като подчерта лошото състояние на Лозаро-винарския институт и техникум в Плевен.

"Трябва да се увеличат инвестициите и тези специалности да станат търсени. Не можем да си позволим повече компромиси по отношение на образованието. От 26 специализирани училища 13 са затворени", обобщи Христанов. 

В рамките на над 5-часовата си дискусия експертите от четирите партии обсъдиха 13 страници с мерки в подкрепа на сектора. Обобщен анализ на гласуването „за“ или „против“ предложенията разкрива, че по въпроси като модернизация и дигитализация, експортно ориентирано производство, актуализация на аграрна стратегия и Обща селскостопанска политика (ОСП) и политиката за използване на пестициди експертите са напълно единодушни. Допълнителни консултации с финансовото министерство ще бъдат направени във връзка със създаването външно търговско звено към земеделското министерство и идеята за сътрудничество между малки фирми и дружеството „Ел Би Булгарикум“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.