ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Общини стават концесионери на плажове и ски писти, ДДС за туризма остава 9% (ОБНОВЕНА)

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Общини стават концесионери на плажове и ски писти, ДДС за туризма остава 9% (ОБНОВЕНА)

Преосмисляне на концесионните договори за българските плажове и ски зони, създаване на гаранционен фонд в помощ на сектора в условия на криза и „замразяване” на ДДС на 9% до края на COVID пандемията са само част от предложенията, касаещи туристическия бранш. Те бяха обсъдени от представители на „Продължаваме промяната”, „Демократична България”, БСП и „Има такъв народ” по време на преговорите за коалиционно споразумение.

Експертът от ДБ Виолета Донева представи част от мерките, които коалицията смята за основни за развитието на сектора. Сред тях са изготвянето на цялостна стратегия за развитие на туризма в различните региони на страната, усъвършенстване на спа туризма и 3600 –е минерални извора на територията на страната. Според ДБ за целта Министерството на околната среда и водите трябва да извърши „услуга” на туристическия сектор, като регистрира водите по качество. Допълнителни мерки са привличането инвестиции за стимулиране на микро и малки предприятия, развитие на конгресен и здравен туризъм, а също и нормиране на леглова база спрямо капацитета - леглата в Банско например надвишават двойно капацитета на ски зоната на курорта. От коалиционната формация са категорични още, че регистърът на всички участници в туристическия сектор следва да бъде обновен, а туристическите услуги да бъдат ясно  категоризирани. Във връзка с високите цени на електроенергията се предлагат и допълнителни енергийни помощи за бизнеса, а също и частично кредитиране за инвестиции в иновативни източници на енергия. От ДБ обръщат внимание и на средствата за реклама на сектора – тя следва да бъде изготвяна съвместно с националните авиопревозвачи по примера на страни като Турция.

Гергана Кабаиванова пък допълни, че сериозен фактор за развитие на туризма в по-малките населени места би било изготвянето на меню с традиционни за региона ястия – идея, която бе стартирана още по времето на управлението на вицепремиер Марияна Николова. Колегата й Михаил Михов пък представи необходимостта от създаването на Национален велосипеден план, промяна на начина на отдаване и стопанисване на планинските хижи и обособяването на нови защитени територии.

Спряганият за министър на туризма в предходните два потенциални кабинета на ИТН Ивайло Кожухаров запозна експертите с идеята на партията за сформирането на пет отделни ресора към Министерството на туризма - морски, планински, СПА, балнео и медикъл,  конферентен и конкресен, културен и друг туризъм. Всеки от тях следва да има собствен маркетингов план за действие. Ресурсите пък  ще се разпределят между тяг на база извършените нощувки до момента. Според представителите на партията на Слави Трифонов ключово за развитието на сектора би било и дуалното обучение, в рамките на което образованието се свързва тясно с практиката на терен. Кожухаров счита ,че трябва да се сложи край и на "порочните и корупционни практики" за разпределение на парите за реклама. Освен това, България трябва да спре да участва "по инерция" на туристическите изложения, а щандовете да се модернизират. 

Експерти от БСП подкрепиха идеята за 9% ДДС в рамките на още една година и подчертаха, че схемата 60:40 следва да се върне в стария си вариант, а Българската банка за развитие да създаде специална кредитна линия за пострадалите от от пандемията участници в туристическия сектор, тъй като търговските банки масово отказват да им отпускат финансова помощ, защото ги смятат за ненадеждни. Допълнително предложение е по европейска линия у нас да бъдат доставени безплатни бързи тестове за клиенти на хотели и ресторанти и продължаване на мярката за 35 евро на седалка - изплащане на средствата до 2021 г. и залагане на средства за нея в бюджет 2022 г.  В рамката с мерки на левицата влизат още енергийната компенсация за хотели и ресторанти, създаването на  онлайн визов център, временното замразяване на дейността на неработещи туроператори и туристически агенти, организиране на ежегодни екскурзии за ученици от 5-12 клас по историческите забележителности у нас и безплатни визи за децата, пристигащи да тренират у нас от Руската федерация. 

Председателят на Варненската туристическа камара и експерт към "Продължаваме промяната" Илин Димитров заяви, че основната цел на новосъздадената партия е да се достигне до стабилен ежегоден ръст на туристите, като бъде повишено разнообразието на туристическите услуги. Това би могло да се случи чрез комбиниране на пакети за туризъм, стремеж към нулева корупция и облекчена достъпност до страната. 

"Трябва да има преглед на концесионните договори и засилен контрол. Може да се изисква и телефон за връзка при установяване на нарушение от страна на концесионерите", обобщи Любомир Попйорданов от "Продължаваме промяната", като допълни, че след 18 месеца забавяне екскурзоводи, планински водачи и аниматори трябва най-накрая да бъдат подпомогнати финансово. 

В хода на над 4-часовата дискусия експертите от „Продължаваме промяната”, „Демократична България”, БСП и „Има такъв народ” се обединиха около по-голямата част от предложените идеи. Сред темите, които подлежат на допълнителни дискусии се нареждат създаването на Гаранционен фонд, управляван от ББР, отпускането на енергийни помощи, тестването на минералните води в страната, преосмисляне на концесиите на плажове и ски зони и тяхното преминаване във владение на общините и въвеждането на туристически данък за ресторантьорски услуги и друг тип бизнеси като хранителни магазини.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.