Предложение: И след 2021 г. прехвърляме пенсията от частните фондове в НОИ

Предложение: И след 2021 г. прехвърляме пенсията от частните фондове в НОИ

И след 2021 година хората, които се осигуряват в частни пенсионни фондове, ще могат да прехвърлят средствата си в Националния осигурителен институт преди пенсионирането си, ако пожелаят. Това ще стане с промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които вече са подготвени, съобщава БНР. Поправките ще минат през проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021  г, а се очаква текстовете да бъдат разисквани и приети от депутатите между двете четения на ДОО-то  за 2021 г. 

На вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество вече стана ясно, че от 1-ви януари до 30 юни 2021-а година ще има прозорец за всички, които са изпуснали 5-годишния срок и не са прехвърлили своите пари в НОИ. Сега предстои да се приеме регламент и за бъдещите периоди.

Според подготвените промени в Кодекса за социално осигуряване правото на осигурените в частен пенсионен фонд да изберат да променят осигуряването си от него във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване ще става по специален график, разсрочен във времето.

Например, хората ще могат да направят този избор от 1 януари 2022 до 31 декември 2025 г. и не по-късно от година преди да навършат възрастта за пенсиониране, от 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г., не по-късно от 2 г. преди пенсиониране. И така по график до след 1 януари 2038 г., когато това ще може да става не по-късно от 5 г. преди възрастта им за пенсиониране.

Междувременно във вторник след заседанието на Тристранката, социалният министър Деница Сачева анонсира още един поправки в КСО, които ще минат през преходите разпоредби на ДОО-то за 2021 година. Те целят пенсията от НОИ да се орязва по-малко заради втората от частния пенсионен фонд. Така Държавното обществено осигурявене за 2021 г., ще се даде възможност основната пенсия от НОИ да не се орязва с около и над 20%, а с по-малко от 10 %. Причината за тази поправка е обществено недоволство заради очакваното голямо орязване на пенсиите от солидарния стълб. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.