ПРЕДЛОЖЕНИЕ: И гражданите обявяват фалит

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: И гражданите обявяват фалит

У нас да се приеме закон за личния фалит на гражданите, предлагат икономисти от Съвета по икономически и публични политики (СИПП). Те са изготвили доклад "Личен фалит: Социални измерения и икономически ефекти", който представлява експертно изследване на правния режим на несъстоятелността на физически лица в ЕС, САЩ, Канада и Австралия, икономически анализ и препоръки за бъдещи законодателни инициативи.

Според тях липсата на стимул за икономическа активност и стремеж към излизане от дълговия капан носи негативни последици върху данъчната, здравната и социалната системи, съобщи pariteni.bg.  Възможността на добросъвестни длъжници

да излязат от категорията „вечен длъжник“

ще породи стимул за официална работна дейност и съответно генериране на приход за държавния бюджет, посочват икономистите. Те изчисляват, че позитивният ефект за страни като България, Румъния, Гърция и Хърватия може да достигне до 3% повишаване на брутния вътрешен продукт и допълнителни 2% повишаване на нивото на заетост. Европейската комисията изчислява, че съотнесено към единния европейски пазар на труда ефективното законодателство за несъстоятелност може да допринесе за нови 600 000 работни места и между 41 и 78 млрд. евро към общия брутен вътрешен продукт на ЕС.

В анализа си от СИПП са изследвали практиката в редица страни от целия свят. Каквито и варианти за обявяване на фалит на граждани да са въвели, има някои характерни особености, които го отличават от обявяване на фирма в несъстоятелност. За разлика от търговското дружество, което прекратява съществуването си с края на производството по несъстоятелност, при хората

животът продължава и след обявяването им във фалит.

Освен това за оцеляването на хората и осигуряването на обичайните им житейски дейности законът обикновено посочва кръг от имущества, до които кредиторите нямат достъп. В повечето държави има определени групи имущество, което е несеквеституемо, за да се гарантира възможността на длъжника да  покрие някакъв екзистенц минимум.  В Естония, Италия, Исландия, Латвия, Литва, Полша, например, цялото имущество на длъжника подлежи на ликвидация. 

Кое имущество не може да бъде отнето:

- вещи за задоволяване на основни житейски нужди (Белгия, Германия, Нова Зеландия, Португалия, САЩ, Словения, Франция, Швеция);

- вещи, които са необходими за осъществяване на професионална дейност или занаят;

- определена част от доходите на длъжника, които са над минималната издръжка за него и семейството му ( Германия, САЩ, Финландия).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.