Диян Стаматов: Пет пъти да се увеличат извинените отсъствия по семейни причини

Диян Стаматов: Пет пъти да се увеличат извинените отсъствия по семейни причини

Дните, в които учениците могат да отсъстват с извинителна бележка от родители, да се увеличат 5 пъти- от 3 на 15 за година. Това предлага председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на 119-о СОУ Диян Стаматов. Така, когато хлапето има настинка или хрема, няма да се налага да виси с родителите си на опашка за бележка пред личния лекар.

Стаматов обясни, че две седмици след старта на учебната година в ръководеното от него училище има ученици, най-вече от пръви и втори клас, които вече са изразходили бързо дните, които могат да отсъстват с бележка до класния ръководител. На техните родители им остава възможността да използват и опцията за другите седем дни с молба до директора, които им се полагат. Ако обаче предложението бъде прието, всеки ученик ще има възможност да отсъства до 22 учебни дни, без да се налага да вади бележка от личния лекар. За целта родителите ще попълват декларация в свободен текст, в която да посочат, че здравословното състояние на малчугана е влошено. Молбата може да бъде изпратена и по електронен път, за да не се налага родителите да ходят до училището.

Засега идеята има добър отзвук.

„За първи път има единодушие няма друга позиция, освен положителната“, посочи още Стаматов, който сподели предложението си и в социалните мрежи.

„Аз, като родител, също подкрепям. Предполагам, че всички родители биха подкрепили. В петък заради настинка изкарах половин ден пред кабинета на личния лекар.“, написа майка под поста. В чужбина пък се оказва, че не търсят обяснения защо хлапето отсъства. „В Швейцария независимо от това дали сме в Ковид ситуация или не, е достатъчно родителят да се обади на учителя. Нито се търсят, нито издават бележки“, обясни майка.

Подкрепа има от председателя на образователната комисия Милена Дамянова, управителя на УС на Асоциация „Родители“ Цвета Брестничка, училищни директори. Учител пък сподели, че вече има подобна практика.

„Идеята е отлична. Аз вече ползвам електронен формуляр на такава декларация. Родителите ми се обаждат и след това попълват. Досега не съм имала случай на злоупотреба“, написа педагожка под предложението.

Предложението вече е изпратено до образователното министерство. Стаматов допълни, че промяната трябва да бъде регламентирана в наредба, тъй като това в момента не е така. Идеята ще бъде изпратена и до парламентарната образователна комисия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.