Велико Търново да бъде официално записано в българската конституция като духовна и историческа столица на България. Това предложение беше официално отправено към президента Румен Радев от председателя на Конституционния съд Борис Велчев.

Днес съдът провежда изнесено заседание в сградата на бившия турски конак в Търново. Там преди 140 години е провело заседанията си Великото народно събрание на Княжество Българи, подготвило и приело Търновската конституция. На изнесеното заседание на съда присъстваха президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Държавният глава каза в словото си, че Търновската конституция укрепва бъгарската държава и полага здрав темел в нейното развитие във времена по-тежки от днешните. „Върховенствата на конституцията заслужава особено внимание в днешната противоречива и динамична действителност. Връщането 140 години назад поставя нови въпроси и дава нови послания. Дейността на Учредителното събрание показва силно родолюбие и как трябва да се служи на България, но е и време на остри спорове. Търновската конституция зарежда с духовна сила”, каза президентът Радев. Той пожела на сегашните народни представители да не забравят заветитена предците, да се водят т тях за да има по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменяни от Конституционния съд.

Преди участието в заседанието на съда държавният глава коментира и някои актуални теми. Той каза, че е бил уведомен от своя съветник Иво Христов, че е номиниран за евродепутат. „Президентството е феодална институция, всеки е свободен да направи своя избор. Това е лично решение на г-н Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в Европейские парламент, които да отстояват българския интерес в условията на все по-динамична европейска среда и да работят за все по-пълното интегриране на страната ни в обединена, силна и по-просперираща Европа”, каза Радев.

Той коментира и ситуацията в Габрово: „Цели поколения израснаха в България с чувство за безнаказаност. Затова и се вихри сега този произвол и гневът на хората е разбираем. Беззаконието сега е всеобщ проблем и за държавата. Според мен трябват два паралелни подхода в този случай. Първият е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона. Вторият много важен и стратежически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност – ниското образование и липсата на трудова заетост, на чувство за отговорност пред обществото”, коментира държавният глава.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Актьори и певци зоват за помощ за болна жена

БГ актьори и певци зоват за помощ във „Фейсбук“ за събиране на средства за лечение на 32-годишната Камелия Добрева от Стара Загора, която страда от остра Т-лимфобластна левкемия.

Нарушения на миниматура в 7-и клас ощетяват ученици под липите

Родители на седмокласници от старозагорското Шесто основно училище „Св. Никола“ сигнализират, че децата получават листовете с математически формули едва при започване на втората част от изпита. Това нарушение на указанията и инструкциите на образователното министерство, което според преподавателят по математика Любомир Любенов може да доведе до ощетяване с между 0 и 9 точки.