Предлагат свободен обем за конкуренти в данъчните складове

Предлагат свободен обем за конкуренти в данъчните складове

Депутатите от икономическата комисия одобри създаването на държавни бензиностанции

НФСБ ще внесат предложение за задължителен процент свободно пространство в данъчните складове. “Тогава никой няма да се оправдава, че няма свободни обеми да предостави на конкуренцията си и на дребните играчи”. Това обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на обсъждането на промените в Закона за резерва и военновременните запаси в икономическата комисия.

Депутате приеха на първо четене законопроекта, който предвижда създаване на държавни бензиностанции. Народните представители подкрепиха с 16 гласа “за” идеята, други 4-ма се въздържаха и едва 1 глас бе против.

Министърът на икономиката Емил Караниколов представи за промените, като изтъкна, че държавното предприятие няма да е чисто търговско дружество, защото ще се прехвърлят активи и функции на държавния резерв към предприятието. Освен Държаната петролна компания (ДПК) и бензиностанциите, ще бъде създадена инфраструктура за зареждане на електромобили. Това ще става по основните коридори в страната, заяви Караниколов.

“С този проект ще можем да реализираме няколко лъча по основните коридори на България, където да гарантираме този вид зареждане”, допълни ресорният министър. Той изтъкна, че в момента се водят преговори с инвеститори, свързани с електромобили. Те посочили, че трябва да се предприемат действия от страна на държавата да се изгради такава инфрастурктура и да се наблегне на обемите продажби на електрическите автомобили.

Измененията дават възможност на заинтересованите лица да съхраняват петролни продукти в данъчни складове, ако нямат възможност или място да изградят такива. Във връзка с това от Българската петролна и газова асоциация апелираха текстът да се прецизира, за да е ясно как точно ще стане използването на обеми от складовете. ДПК ще влезе в забранителния списък за приватизация, припомни икономическият министър след изразени съмнения от КНСБ по темата. “Трябва първо да имаме юридическото лице така, че то да бъде вписано - не виждам основание то да не бъде в списъка”, отвърна Караниколов, като изтъкна, че за търговското дружество ще трябва изричен акт на Народното събрание, който да бъде внесен.

От левицата се обявиха против, поради липсата на разчети. “Няма нито едно число в мотивите - това са мечти на вносителите кое как ще стане”, каза Румен Гечев от БСП. На критиките Валери Симеонов отвърна, че няма как за ново предприятие да се направят отчети.

По време на заседанието се повдигна темата за контрола на контрабандата. За миналата година са спрени 314-317 хил. литра гориво. “Този закон не регламентира целия контрол като функция”, допълни Караниколов. След апел на председателя на комисията Петър Кънев, Караниколов пое ангажимент да докладва работата по предприятието след 4 месеца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.