Да бъде обособено своеобразно арт-пространство на малката старозагорска улица „Сава Силов“, където се намират родният дом на поета Веселин Ханчев, къщата на известния архитект Желязко Рашев, някогашната аг клиника на на д-р Невена Азманова, катедралният храм „Свети Николай Мирликийски“ и държавният куклен театър. Това предлагат няколко неправителствени организации от Града на липите.

Мястото да се превърне в мини подобие на московската улица на изкуствата „Арбат“,която да стане притегателна точка за жителите и гостите на града с различни прояви от различни области. Към идеята се пресъединяват куклениците и оперната трупа, до месец – два предстои да бъде подготвена и цялостна програма, свързана със 140-та годишнина от полагането на основния камък за възстановяването на Стара Загора след опожаряването й през Руско-турската освободителна война на 5 октомври 1879 г.

Само през септември в тази отсечка могат да се проведат няколко събития, свързани с международния куклено-театрален фест „Пиеро“ и деня за придвижване без автомобили.о

Инициаторите искат бъдещото арт пространство да обединява усилията в няколко области: история и архитектурно наследство; култура и изкуства; развитие на общности и активизъм.

Сред първите идеи е да бъде възстановен статутът на Ханчева къща като недвижим паметник на културата, който по неизвестни причини е отпаднал през 90-те години на миналия ХХ в , както и поставянето на паметен знак поне върху оградата й, тъй като сградата е частна собственост. Постъпки в тази посока вече са направени от кмета на Стара Загора Живко Тодоров пред министерството на културата, но все още липсва конкретен отговор.

Очертаването на старозагорската „Арбат“ е само началото за създаването на мрежа от локални културни средища като очакващият да отвори врати съвсем наскоро музей „Литературна Стара Загора“; домът, където е прекарал детството си поетът Николай Лилиев; къща-музей „Гео Милев“; градината край железопътната гара; езерото в парк „Йордан Капсамунов“ и др.

Сред т.нар. „таргет групи“ ,към които е насочена тази бъдеща мрежа са …завръщащите се към корените си старозагорци.Една от първите прояви през следващите два месеца ще бъде документална изложба , посветена на старозагорските артисти от началото  на миналия ХХ в и тяхното участие в киното с участие на Българската национална филмотека.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пускат допълнителен транспорт

Задушница е

Пускат допълнителен транспорт

Днес е първата Задушница за годината, която е винаги преди Неделя месопустна (Месни заговезни).