Предлагат промяна на методиката за определяне на линията на бедност

Предлагат промяна на методиката за определяне на линията на бедност

Предлага се промяна в методиката за определяне на линията на бедност. Проектът на постановление на Министерски съвет е публикуван на страницата на социалното министерство и на портала за обществени консултации. Срокът на общественото обсъждане е до 9 август.

С проекта на постановление се предлагат промени, произтичащи от следните обстоятелства: от една страна, всички документи на Европейската комисия в областта на бедността и социалното включване се основават на данните от изследването EU-SILC. Това изследване представлява обща методология на Европейския парламент и на Съвета се определя обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки. Проучването за доходите и условията на живот (SILC), е част от изследванията включени в регламента и се отнася до събирането на съпоставима и актуална информация за моментното състояние и динамиката на доходите, както и за нивото и структурата на бедността и социалното изключване на национално и европейско ниво.

Предлага се разширяване на възможността за определяне на линията на бедност, когато последната бюджетна прогноза за текущата година предвижда спад на БВП и заетостта, и такива спадове се отчитат от НСИ за предходното тримесечие на годишна база, като критериите за прилагането му се преобразуват от задължителни във възможност за избор, пише в доклада на социалния министър.

Необходимо е да се използва един показател за определяне на бедността - линията на бедност, определена от изследването EU-SILC, като по този начин ще се използват едни и същи показатели/данни в политики по доходите, по социалното включване, в сферата на социалното подпомагане, в областта на пълноценния живот на хората с увреждания, подоходната политика и др. Определянето на линията на бедност от изследването EU-SILC ще има положителен ефект върху възможностите в рамките на държавната политика в социалната сфера да се въведат обективни механизми, свързани с линията на бедност, и да се разшири полето на нейната приложност. Предложението е да се премине към определяне на линията на бедност, съгласно SILC, без корекция.

В последната Актуализирана средносрочна бюджетна прогноза от декември 2020 г. се предвижда за 2021 г. ръст на БВП от 2,5 на сто, коефициент на безработица от 5,2 на сто и ръст на заетостта от националните сметки от 0,9 процента. Последните данни от НСИ за първо тримесечие на 2021 г. отчитат спад на БВП от 1,8 на сто на годишна база. За първо тримесечие, по данни от наблюдението на работната сила, коефициентът на безработица е 6,3 на сто, заетостта по данни на националните сметки намалява с 2,5 процента на годишна база. Тези резултати дават основание и определят необходимостта от търсене на възможности за промяна в механизма за определяне на линията на бедност за страната.

С проекта на постановление се предлага изменение на методиката с достатъчно и различни възможности за определяне на размера на линията на бедност за страната, в условията на извънредна обстановка, породена от разпространението на пандемията, и наличието на необходимост от взимане на решения в условията на извънредност, когато статистическата или прогнозната дейност е компрометирана от неикономически структурни трансформации.

Използването на изключения от правилото, съдържащо се в методиката, не следва да видоизмени целта пред определянето на линията на бедност за страната като адекватен, измерим и съпоставим инструмент, пише в доклада.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.