Промени спират пререждането в листата на чакащите за трансплантация

Промени спират пререждането в листата на чакащите за трансплантация

Изпълнителна агенция медицински надзор ще предложи на здравният министър промени, които да не позволяват промени в листата на чакащите за трансплантация. Това съобщиха от министерството на здравеопазването след разговор между министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров проведе разговор с Директора на Изпълнителна агенция медицински надзор д-р Георги Христов. Разговорът е бил повод на установеното пререждане в листата на чакащите за трансплантация на черен дроб през месец април.

Министърът на здравеопазването е настоял за незабавни мерки, които да направят в бъдеще невъзможна злоупотребата с права и гаранции, че подреждането на чакащите ще става само на основата само и единствено на оценка по обективни, международно приети критерии.
Д-р Христов от своя страна е информирал министъра, че агенцията ще обмисли въвеждането на процедури, които да гарантират, че не може да се правят промени в обективната оценка и подредбата на листата. Той е предложил на министъра също да се направят и промени в нормативната уредба, които да улеснят процесите на донорството и експлантацията на органи и тъкани. Д-р Христов е информирал министъра, че такива са били предложени още миналата година, но са били оставени без движение от предишното ръководство на МЗ.
Министър Кацаров е определил срок от 5 работни дни, в които ИАМН да внесе в МЗ предложение за промени в нормативната уредба, които да бъдат публикувани за обществено обсъждане. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.