Предлагат помощта за отопление да скочи от 74,83 лв. месечно на 91,10 лв.

Предлагат помощта за отопление да скочи от 74,83 лв. месечно на 91,10 лв.

Значително увеличение на размера на целевата помощ за отопление се предлага с проект за промени на наредбата за условията и реда за отпускане на целевата помощ за отопление. Проектът е публикуван за обществено обсъждане до 10 юни на страницата на социалното министерство.

Увеличението на размера ще стане с нарастване на количеството електроенергия, въз основа на които се определя този размер. Досегашната база от 385 кВтч (280 кВтч дневна/105 нощна) се увеличава на 500 кВтч (300 кВтч дневна/200 кВтч нощна енергия), пише в мотивите. В резултат на това при действащите в момента цени помощта ще се увеличи месечно от 74,83 лв. на 91,10 лв. , или с 22 процента.

Очаква се обхватът на програмата за целево енергийно подпомагане да достигне около 255 хил. лица и семейства. През 2018 година подпомаганите са били 210 хиляди.

Правителството осигури увеличение на бюджета на МТСП за изпълнение на социалната програма с 40,4 млн. лв. за 2019 г. В рамките на този бюджет ще се осигури повишаване на доходната граница за включване в програмата средно с 15,5 на сто, като най-голямо е увеличението за най-рисковите групи - възрастните хора и особено тези от тях, които живеят сами, хората с увреждания и родителите, отглеждащи сами децата си, които са включени в образователния процес, се посочва в мотивите към проекта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.