Предлагат оценка за възпитание и освобождаване от матури

Предлагат оценка за възпитание и освобождаване от матури

Да се върне и оценката за възпитание, която да поощрява доброто поведение, и въвеждане на възможността за освобождаване от матурите в 12-и клас. Това предлагат от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Председателят Юлиян Петров обясни за „Монитор“, че оценката възпитание присъствала и преди в образователната ни система. Тя е въведена и в много други страни – Румъния, Полша, Словакия. Според Петров оценката за възпитание трябва да бъде включена в дипломата, както е в много други образователни системи.

От синдикат „Образование“ предлагат и да се даде възможност на един ученик, който се е представил добре през годините в гимназията, да не се явява на матура след 12-и клас. Според тях по този начин учениците ще бъдат стимулирани да учат повече, за да бъдат освободени. „Все още нямаме готова формула, но преди години средната оценка от 5 е била достатъчна за освобождаване. Възможно е при три шестици последните 2-3 години да бъдат достатъчни, за да бъде освободен един ученик“, обясни председателят на синдиката. За тях това е един важен изпит и не трябва да се отменя, но за да стане един ученик студент, той започва упорита работа за кандидатстудентски изпити, за може да влезе в желаната специалност.

Различно е мнението им за външното оценяване след 7-и клас. Според учениците не трябва да полагат изпити само по няколко предмета, тъй като завършващите основно образование трябва да имат познание по всички предмети. „Не е полезно за общата им култура и за нивата им на възпитане и социализацията, като се фокусират само върху едни предмети“, обясня Петров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.