Предлагат нов търг за сградата Феникс в центъра на Стара Загора

Предлагат нов търг за сградата Феникс в центъра на Стара Загора

Нов търг /трети поред/ за учредяване право на строеж в имот, намиращ се в центъра на Стара Загора, за който има вече утвърден предварителен проект, предлага кметът Живко Тодоров, като оставя на съветниците да решат каква да бъде началната тръжна цена.

Имотът е с площ от 828 кв м, там до преди няколко години се намираше старата сграда на кметството, която беше съборена  и мястото – изравнено. Първоначалната идея беше парцелът да се използва продължение на централния градски парк „Пети октомври“ и там да бъде издигната величествена конна фигура на хан Тервел , но по ред причини тя бе отхвърлена. Взето бе решение теренът да бъде използван за строителство , проведеният конкурс бе спечелен от екипа на архитектите  Георги Чернев, Ива Алтънова и Петър Киряков, който е с разгърната застроена площ от 4 652 кв м и силуетът й наподобява един от символите на града – птицата Феникс.След неявяването на кандидати за участие в досегашните два търга са изготвени нови пазарни оценки за право на строеж, те са в размер на съответно 1 234 000 лв. ( 265.26 лв./кв.м) и 1 146 700 лв. ( 246.50 лв./кв.м/ без ДДС. Данъчната оценка на отстъпеното право на строеж за изграждане сграда с РЗП 4652.01 кв. м е 1 374 482.90 лв. (295.46 лв./кв. м, уточнява вносителят на предложението, което предстои да бъде обсъждано на редовно заседание от 28 май.

Кметът на Стара Загора припомня, че спечелилият търга е длъжен да разработи работен проект, който изцяло да бъде съобразен с класирания на първо място на конкурса от 2019 година.

Съгласно одобрения проект сградата има две подземни,  три надземни нива и  терасовиден етаж.Предвидени са подземни места за паркиране, мазини, арт-кафе, изложбена зала, офисни помещения и многофункционална зала за различни събития с обслужващ блок..

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.