Предлагат над 100 архитектурни обекта за статут на културно наследство

В София :

Предлагат над 100 архитектурни обекта за статут на културно наследство

В списъка са НДК, външно министерство, зала „Универсиада“ и резиденция „Бояна“

Изследване на общинското предприятие "Софияплан" и Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) идентифицира ценни образци на българската следвоенна архитектура на територията на Столична община, които могат да бъдат предложени за културно наследство, съобщиха от "Софияплан".

Сред идентифицираните обекти са НДК, комплекс от сгради на Ларгото, комплекс на държавна резиденция "Бояна", хотел "Витоша" - "Ню Отани" ("Кемпински"), "Маринела", Театър "София", държавна резиденция в Банкя, зала "Универсиада", Световен търговски център "Интерпред", Министерство на външните работи и други.

Изследването е възложено от "Софияплан" на екип от УАСГ на базата на заложената в редица стратегически документи на Столична община нужда от целево изследване на този слой и определяне на значими образци от него, които да бъдат защитени със статут на културна ценност. То е част от дългосрочната едноименна инициатива "Ново архитектурно наследство" за идентифициране, защита и популяризиране на значими образци в българската архитектура, създадени след Втората световна война.

В резултат на проучването е изготвен йерархизиран дълъг списък с над 100 обекта, сред които има сгради, комплекси, градски структури и пространства, паркове, архитектурно-скулптурни ансамбли и други. Изготвена е селекция на потенциалните обекти с най-отчетливи качества на културно наследство, които в същото време са и в най-голям риск от загуба на ценността. Това са първите 22 обекта от списъка - 15 единични и 7 групови.

От тях за 15-те единични и за един групов обект са изготвени подробни аргументации за културна значимост по реда на Закона за културното наследство (ЗКН). Предложените режими не изключват възможностите за осъвременяване и развитие на обектите, а предлагат възможни бъдещи намеси, които да позволяват съхранение и използване на ценността му.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.